Bugarski investitori zainteresovani za crnogorski sektor energetike, veću trgovinu vinom, pivom i suhomesnatim proizvodima iz CG
Sa sastanka

Intezivirati ekonomsku saradnju Crne Gore i Bugarske

Bugarski investitori zainteresovani za crnogorski sektor energetike, veću trgovinu vinom, pivom i suhomesnatim proizvodima iz CG

Ekonomske odnose Crne Gore i Bugarske, posebno u dijelu trgovinske razmjene neophodno je unaprijediti, ocijenjeno je tokom sastanka v.d. predsjednice Privredne komore Nine Drakić i bugarske ambasadorke Meglene Plugčieve.

Prema riječima Plugčieve, postoji veliko interesovanje bugarskih investitora za crnogorski sektor energetike, ali i da su zainteresovani za veću trgovinu vinom, pivom i suhomesnatim proizvodima koje nudi Crna Gora.

Ona je takođe istakla da bugarska Komora sa svojim iskustvom može pomoći Crnoj Gori, posebno u oblasti EU projekata i fondova, koji su od izuzetnog značaja za mala i srednja preduzeća koja nemaju puno mogućnosti.

Drakić je istakla da je prethodnih godina ekonmska saradnja ove dvije zemlje bila intenzivnija, te da su organizovani brojni bilateralni sastanci, forumi i posjete poslovnih asocijacije , a da njeno iskustvo u Komisiji za unapređenje ekonomske saradnje Bugarske i Crne Gore ukazuje da postoje brojne oblasti za saradnju čije potencijale treba iskoristiti.

Ona je kazala da je spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore sa Bugarskom prošle godine bila smanjena, te da je zabilježen i znatno manji broj turista iz ove zemlje, na šta je najviše uticala pandemija covid-19, dodajući da se u ovoj godini trend poboljšava, ali da i dalje postoji ogroman prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.

bg2

Drakić je amabasadorki predstavila i djelokrug rada Komore, ističući da Sektor za projekte ove institucije trenutno realizuje blizu 20 projekata finansiranih od EU i drugih fondova, ali da će iskustvo Bugarske kao članice EU svakako biti od značaja za dalji razvoj.

"Prioriteti Komore su zelena ekonomija i procesi digitalizacije, a u saradnji sa UNDP –om realizujemo projekat “Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji”."

Sagovornice su zaključile da će Ambasada i Komora doprinositi jačanju saradnje privrednika Crne Gore i Bugarske, posebno po pitanjima koja su od interesa za unaprjeđenje trgovinske razmjene i turističke promocije, a da će prvi naredni korak biti organizacja foruma privrednika ove dvije države koji bi bio organizovan u Bugarskoj sredinom sledeće godine.

Sastanku su prisustvovali i Dimitar Tuchkov, šef trgovinsko-ekonomske kancelarije u Ambasadi i Vasil Durev, zamjenik šefa misije u konzularnim poslovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.