HGI: Admiral Vladimir Barović zaslužuje svoju ulicu
Vladimir Barović

HGI: Admiral Vladimir Barović zaslužuje svoju ulicu

I nakon trideset godina od ratnih zbivanja u regionu sasvim je izgledno da je kod dobrog dijela naših građana nacionalizam i dalje vladajuća ideologija, saopšteno je iz Opštinskog odbora HGI Tivat i Opštinskog odbora HGI Kotor.

Kako ističu u saopštenju, mlade generacije rođene nakon rata odgajaju se na negiranju i relativiziranju zločina.

"Dobar dio mladih vjeruje u ono u što želi da vjeruje te tako  štiti svoj osobni osjećaj pripadnosti. Svjesni smo da je prevladavanje prošlosti dugotrajan proces. Našem  društvu potrebna je  kritička povijest a ne povijest prilagođena potrebama političkih elita. Posljedice današnje politike  su da je i  pored tridesetogodišnje vremenske distance od rata  pred nama nesigurna budućnost", navode iz HGI Tivat i Kotor.

U   vremenima   ratnih zbivanja kada je došlo do poremećaja sistema vrijednosti, gubljenja vrlina čovječnosti te glasa savjesti, imamo dodaju oni, svijetli primjer osobnog izbora admirala Jugoslavenske ratne mornarice, Vladimira Barovića. 

"Kao visoki časnik JRM raspoređen u vojnopomorskom uporištu Vis izabrao je samoubojstvo umjesto izdavanja zapovijedi floti za bombardiranje gradova i naselja u Dalmaciji. Njegova moralna odgovornost i osobna savjest nisu mu dozvolile izdavanje zapovijedi koje bi uzrokovalo  stradanje brojnih civila i ogromne materijalne štete. Svojim individualnim izborom  dokazao je da posjeduje crnogorsko shvatanje časti.

 Takav svijetli primjer iz vremena ratnih zbivanja treba da znaju mlade generacije. U stalnom kontaktu sa našim članovima, simpatizerima i sugrađanima te osluškujući njihove želje Opštinski odbori Hrvatske građanske inicijative u Tivtu i Kotoru predlažu da se jedna ulica bilo u Tivtu ili Kotoru nazove imenom admirala Vladimira Barovića", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.