Jaćimović: Nije vrijeme za smanjivanja akciza na gorivo
Ilustracija

Jaćimović: Nije vrijeme za smanjivanja akciza na gorivo

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović kazala je da nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kroz smanjenje akciza na gorivo, što bi ublažilo njihov dalji rast.

Ona je u emisiji Fokus na TVCG kazala je da mnoge evropske zamlje, čiji su metalni sektori najviše pogođeni, odgovor na rast cijena daju kroz odobravanje povoljnih koncesionih kredita, što bi, kaže ona, moglo da bude i odgovor naše vlade.

"Vidim da je u medijima prisutna ideja da se posljedice povećanja cijena goriva mogu ublažiti smanjivanjem akciza, ali budžet mora odnekud da se puni. Budžet kad se sakupe prihodi, rashodna strana se opet vraća građanima i privredi. Možda nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kad se naša ekonomija još suočava sa posljedicama korona krize", rekla je Jaćimović.

Ukazuje da nas ovako visoka cijena goriva i naftnih derivata dovodi u poziciju da globalna ekonomija mora da razmišlja kakav će to biti energetski sistem u budućnosti. 

Podsjećamo, cijene goriva u Crnoj Gori juče su poskupili 13. put od početka ove godine, a SDP je nedavno obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

"Ako 10 eura uspemo goriva, šest ide na akcize i PDV, a četiri eura je stvarna vrijednost goriva", kazao je ranije SDP-ov Mirko Stanić.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.