18. oktobra suđenje za državni udar
arhivska fotografija

18. oktobra suđenje za državni udar

Ponovno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori zakazano je za 18. oktobar sa početkom u 9 časova.

 Predmet je dodijeljen sudiji Zoranu Radoviću. Kako je za portal Dan odgovorila portparolka Višeg suda u Podgorici, Aida Muzurović, odluka o prenosu suđenja na TV donijeće vijeće suda na glavnom pretresu.

Kako je ranije saopšteno iz Apelacionog suda, vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela.

Tada je odlučeno i se optuženom bivšem generalu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću, ukine pritvor i da se pustiti na slobodu, što je i urađeno.

Apelacioni sud je 5. februara ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije. Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, osuđena je na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina HristićSuđe  na uslovnu kaznu.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.