Kostić: Vlada ozbiljno da razmisli o zaustavljanju rasta cijena goriva

Uticaće na ionako loš standard građana

Kostić: Vlada ozbiljno da razmisli o zaustavljanju rasta cijena goriva

Vlada treba ozbiljno da razmisli kako da zaustavi rast cijena goriva u Crnoj Gori, poručio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić, i dodao da će ovakav trend uticati na već skromne prihode građana.

„Rast cijena goriva u Crnoj Gori uticaće na standard građana koji će iz svojih skromnih prihoda tu potrošnju morati da finansiraju odricanjem od nekih drugih potrebnih stvari“, kazao je Kostić za agenciju Mediabiro.

Prema njegovim riječima, Vlada treba ozbiljno razmisliti o tome kako da zaustavi rast cijena energenata, odnosno maloprodajnih cijena goriva.

„Zna se da Vlada ne može uticati na svjetsku cijenu nafte, ali se može u cijeni kalkulacije kalkulisati maloprodajna cijena energenata, jer je visok procenat učešća državnih zahvatanja u obliku akciza. To akcizno zahvatnje je izuzetno visoko i onda se tu stvara prostor za eventualno ublažavanje rasta cijena“, rekao je Kostić.

On ističe da je zahvatanje akciza jedan od značajnih elementa za punjenje budžeta.

„I koliko je kapacitet jedne takve mjere zavisi od budžetskih prihoda i rashoda, jer ukoliko se država odrekne tih akciznih prihoda na potrošnju goriva onda će trpjeti budžet i onda je potrebno da se nekako nadokande ti izgubljeni prihodi po ovom osnovu“, kazao je Kostić.

Prema njegovim riječima, takođe je moguće i definisanje gornje cijene goriva.

„Ali, ako ograničavate cijenu ispod njene tržišne cijene to onda neminovno rađa ekonomiju oskudice i rast sive ekonomije. Tako da su
ograničeni kapaciteti djelovanja na cijenu energenata, ali promjenom akcizne politike ima najviše mogućnosti da se ograniče cijene“, smatra
Kostić.

Komentarišući inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) u kojoj traže od Skupštine da zakaže sjednicu na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda
bio predlog zakona o smanjenu akciza na gorivo, Kostić kaže da je to opravdano sa aspekta potrebe.

„Da li je ona moguća i da li će biti realizovana to zavisi od odnosa budžetskih prihoda i rashoda. Ne vjerujem da bi bilo koja Vlada oklijevala da spriječi rast cijena goriva ako bi za to imala mogućnosti“, ističe Kostić.

U svakom slučaju, kako ocjenjuje, situacija po pitanju cijena rasta goriva nije dobra ne samo za Crnu Goru, već za čitav svijet.

„Najavljuje se zatvaranje čeličana, obustavljenje određenih privrednih aktivnosti, tako da sve prijeti da ozbiljno djeluje na inflaciju, jer je
energent na inputu svih proizvoda i usluga i to može znatno da pogura inflaciju na gore“, rekao je Kostić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.