Mjesec se ohladio mnogo kasnije nego što se do sada vjerovalo
Ilustracija

Mjesec se ohladio mnogo kasnije nego što se do sada vjerovalo

Mjesec se ohladio kasnije nego što se do sada vjerovalo, sugeriše materijal koji su sa ovog prirodnog satelita prikupile kineske sonde.

Ostaci stijena nastali topljenjem magme koji su sa Mjeseca stigli na Zemlju nakon uspješne prošlogodišnje kineske misije milijardu godina su mlađi od materijala sakupljenog u ostalim misijama prije više decenija, piše u članku objavljenom u časopisu „Sajens“.

Uzorci doneseni sa američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijarda godina, ali oni prikupljeni tokom kineske misije "Čang`e-5“ krajem prošle godine gotovo su milijardu godina mlađi.

Ti podaci upućuju na zaključak da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala duže nego što se pretpostavljalo.

U decembru prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na dosad neposjećeni dio velike ravnice nastale djelovanjem lave Okeanus Procelarum.

Na Zemlju je donesen 1.731 gram uzoraka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.