Klimatski aktivisti traže istragu protiv Bolsonara zbog zločina prema Amazoniji
Žair Bolsonaro

Klimatski aktivisti traže istragu protiv Bolsonara zbog zločina prema Amazoniji

Grupa advokata klimatskih aktivista pozvala je Međunarodni krivični sud da pokrene istragu protiv predsjednika Brazila Žaira Bolsonara, zbog mogućih zločina protiv čovječnosti zbog politike njegove administracije prema Amazonu.

Grupa "Olrajs“ (AllRise) podnijela je dosije MKS-u u kojem se navodi da je Bolsonarova administracija odgovorna za "široko rasprostranjeni napad na Amazon, njegovu populaciju i njegove branioce“ što pogađa čitav svijet.

Poziv je upućen manje od tri nedelje uoči početka 26. konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, COP26, u Glazgovu. Cilj samita, koji počinje 31. oktobra i trajaće 12 dana, je da se zagrijevanje planete ograniči ispod dva stepena Celzijusa, a ako je moguće na 1,5 stepeni.

Bolsonaro je od dolaska na vlast podsticao razvoj u Amazoniji i odbacio globalne pritužbe za njegovo uništenje zbog razvoja agrobiznisa.

"Zločini protiv prirode su zločini protiv čovječnosti. Žair Bolsonaro podstiče masovno uništavanje Amazona širom otvorenih očiju i u potpunosti je upoznat sa posljedicama“, rekao je osnivač pokreta Olrajs Johanes Veseman u saopštenju i dodao da je obaveza MKS da istražuje ekološke zločine takve težine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.