Sindikat policije traži veće plate
Uprava policije Crne Gore

Zahtjev upućen premijeru Krivokapiću

Sindikat policije traži veće plate

Sindikat Uprave policije Crne Gore uputio je predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću zahtjev za uvećanje zarada policijskim službenicima.

“Osnov za pokretanje našeg zahtjeva, pored lošeg materijalnog stanja i uslova rada, jeste činjenica da je policijska plata kod nas najmanja ako uporedimo zarade policijskih službenika u zemljama okruženja. Razloga za uvećanje zarada policijskim službenicima ima puno a glavni razlog je da se iste nijesu uvećavale od 2016 godine a da ogroman broj policijskih službenika živi u veoma lošim materijalnim uslovima”, navodi Sindikat u zahtjevu.

Navode da su 6. septembra ove godine već jednom uputili Inicijativu za povećanje zarada, a još uvijek nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

“Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, utvrđeni su i koeficijenti za obračun zarada policijskih službenika zavisno od nivoa kvalifikacije obrazovanja i drugih elemenata bitnih za vrednovanje određenog posla. Obzirom na posebne uslove rada, težinu prirode posla, značaj, odgovornost i složenost poslova i zadataka koje izvršavaju, potrebe znanja posebnih vještina, tražimo izmjenu Uredbe o grupama poslova i koeficijentima za zarade policijskih službenika”, stoji u zahtjevu Sindikata Uprave policije.

Nadaju se da novca u budžetu ima i za policiju, kao za zaposlene u zdravstvu i prosvjeti.

“Jer je policija jedna od rijetkih institucija koja redovno puni državni budžet naplaćujući novčane kazne u prekšajnom postupku, novčane kazne po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja, te naplate na osnovu drugih izvršenih usluga, što na godišnjem nivou iznosi oko 4.000.000 eura. Smatramo da su se, napokon, stekli uslovi za uvećanje zarada svim policijskim službenicima jer će se na taj način najbolje dokazati da država stvarno brine o zaposlenima u policiji koji su i za vrijeme pandemije koronavirusa pokazali veliku istrajnost i pružili nesebičnu pomoć i podršku svim državnim institucijama i građanima Crne Gore”, poručuju iz Sindikata Uprave policije.

Nadaju se da će njihovi zahtjevi naići na razumjevanje premijera i članova Vlade.

Sindikat se Vladi Crne Gore zahvaljuje što su donijeli odluku da se iz tekuće budžetske rezerve obezbijede novčana sredstva za nagrade službenicima Uprave policije koji su bili vanredno angažovani 3, 4 i 5. septembra za vrijeme ustoličenja mitropolita Joanikija.

“Upravo je tada, kao i mnogo puta ranije, policija postupala u skladu sa svojim ovlašćenjima koja su propisana Zakonom o unutrašnjim poslovima koji su vezani za zaštitu i bezbjednosti građana i njihove imovine, zaštitu ustavom utvrđenih prava i sloboda, održavanje javnog reda i mira, obezbeđenje javnih okupljanja visokog bezbjednosnog rizika, obezbeđenje ličnosti i objekata i dr. poslove na načelima zakonitosti, profesionalizma, efikasnosti, nepristranosti i nediskriminacije”, zaključuje se u zahtjevu Sindikata Uprave policije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.