Kroz umjetnost upozoravaju na devijacije društva

Kroz umjetnost upozoravaju na devijacije društva

Umjetnici Abaz Dizdarević i Dino Karailo u svojim radovima bave se različitim temama. Zajedničko im je to što u fokus svojih likovnih promišljanja stavljaju teme karakteristične za lokalna, kao i globalna društvena zbivanja. Njihova zajednička izložba, naslovljena ,,Formalin“, otvorena je u petak veče pred brojnom likovnom publikom u Dvorcu Petrovića.

Otvarajući izložbu, kustosica Anja Marković je kazala da Dizdarević i Karailo osjećaju i reaguju na nevjerovatnu brzinu razvoja i transformacije savremenog društva, ali i probleme koji usput nastaju.

- Tu su da poentiraju i da nas zapitaju, natjeraju da se zamislimo… Dižući svijest i ukazujući na probleme umjetnici poput Dizdarevića i Karaila jesu ona lokomotiva društva - istakla je Marković.

KONEKCIJA

Dizdarević je kazao da se ovom prilikom, uzevši u obzir broj izloženih radova, može govoriti o dvije samostalne izložbe u Dvorcu Petrovića.

- Riječ je o intermedijskoj izložbi. Što se tiče mojih radova, publika može zaključiti da četiri sobe u kojima su izloženi, predstavljaju četiri cjeline sa različitim podlogama i kontekstima - rekao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, ova izložba nastaje kao svojevrsan odgovor na savremena društvena dešavanja.

- Konkretno, kod određenih mojih radova može se reći da je tema postfašizam. Kako imamo priliku da pratimo i globalnu sliku u svijetu i u Evropi, vidimo jačanje fašističkih ideja. To je nešto što dominira ukupnim i medijskim i socijalnim prostorom. U tom smislu ovo je moj pokušaj da se ukaže na određene devijacije - kazao je Dizdarević.

Kada je o materijalima od kojih su radovi izrađeni riječ, umjetnik ističe da postoje određeni materijali koji mogu odgovoriti na određene teme.

- Dijapazon materijala je prilično širok. Imate tu odlivke, otiske zuba, plastiku koju svakodnevno koristimo u našim životima i koja dobija neku novu formu. Zbog toga smo i nazvali ovu izložbu ,,Formalin“- ne zbog tečnosti u kojoj se čuvaju medicinski eksponati, već zbog nečega što čini spoj između onoga čime se bavi kolega Karailo i mog rada. Naše prijateljstvo traje još od studentskih dana i na neki način promišljanja o umjetnosti smo gradili zajedno kroz školovanje. Bez obzira što potpuno drugačije reagujemo na određene teme i što su konteksti radova kojim se bavimo potpuno drugačiji, ta umjetnička konekcija postoji - kazao je Dizdarević.

DEVIJACIJE

Posebnu pažnju publike na izložbi izazvao je Dizdarevićev rad ,,Silencio, madre silencio est!“,koji je sačinjen od 51 tegle ,,mrtvih“ jezika.

- Naša je dužnost da upozoravamo na određene devijacije koje postoje u društvenim zajednicama. Po mom mišljenju, bez namjere da se kritikuje bilo ko individualno, procijenio sam da bi bilo nužno pokrenuti intelektualce koji ćute u ovom vremenu. Taj rad treba da ih podstakne da koriste svoje znanje. Bez potrebe da morališem bilo kome, želim da upozorim na devijacije koje su prisutne. Smatram da je svijet u opasnosti. Potrebna nam je njihova sugestija, njihov govor u momentu kada postoji mogućnost da planeta ode u pravcu u kojem ne bi trebalo - kazao je Dizdarević.

Pobjeda.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.