Korona se u Kini pojavila sredinom 2019. godine?
ilustracija

Korona se u Kini pojavila sredinom 2019. godine?

Laboratorije u kineskom gradu Vuhanu dramatično su povećale nabavku opreme za PCR testove u drugoj polovini 2019. godine, što ukazuje na to da se korona Kinom širila prije nego što je vlada prijavila prvi slučaj SZO u decembru 2019. godine, pokazala je nova studija iz Australije.

Podaci koji su prikupljena otkrili su da je kineska vlada potrošila skoro dvostruko više nova na PCR testove, koji se koriste za otkrivanje virusa, u 2019. u odnosu na prethodnu godinu. Odnosno za opremu je 2018. potrošila više od četiri milona eura, 2018. godine, a 2019. godine skoro 80 miliona eura, piše Independent a prenosi Nova.rs.

„Nabavke su drastično povećale četiri institucije: Bolnica narodnooslobodilačke vojske, Institut za virusologiju Vuhan, Univerzitet za nauku i tehnologiju u Vuhanu i centar za kontrolu i prevenciju okruga provincije Hubei".

Robert Poter, koji je vodio istraživanje rekao je da bi neki podaci o nabavkama mogli ta se tumače kao benigni.

„Ali svakao, sve to osporava priču da se virus pojavio u decembru. Takođe, pokazuje da postoji značajna količina nabavki vršenih na nivou vlade, Centra za kontrolu bolesti i osetljivih laboratorija koje se nalaze u provinciji Hubei“, rekao je.

Studiju je osporilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Pojava virusa jeste ozbiljno naučno pitanje kojim bi trebalo da se bave naučnici“, rekao je portparol ministrastva.

Drugi medicinski stručnjaci takođe su sa oprezom pristupili zaključku istraživanja. Dr Ameš Adalja, naučnik u Centru za zdravstvenu bezbjednost Džons Hopkins, rekao je da ne zna konkretan razlog povećanja kupovine u provinciji Hubei u to vrijeme, ali da povećanje kupovine PCR opreme nije iznenađujuće jer se oni kostite za otkrivanje patogena, biološkog agensa koji uzrokuje oboljevanje i kada ne vlada pandemija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.