Obraćanjem Vučića i Alijeva počeo samit
Foto: Instagram

60 godina Pokreta nesvrstanih

Obraćanjem Vučića i Alijeva počeo samit

Obraćanjima predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijva i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića počeo je dvodnevni samit kojim se obilježava 60 godina Pokreta nesvrstanih zemalja.

Samit zajednički organiziraju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svjetski dužnosnici razgovaraju danas i sjutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kojem je Pokret održao prvu konferenciju 1961. godine.

Alijev se učesnicima skupa obratio videolinkom.

Prethodno su predsjednik Vučić, kao i ministri vanjskih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov dočekali zvanice. Vučić je svoje obraćanje učesnicima započeo riječima "dobrodošli kući".

- Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već o budućnosti koju želimo zajedno izgraditi. Svijet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan - poručio je srbijanski predsjednik.

- Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnova za razvoj suradnje bilo da je riječ o političkoj ili ekonomskoj - kazao je, između ostalog Vučić.

Takođe, kazao je kako Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rješenja koje bi garantiralo trajni mir u pokrajini, uvjerena da je to odraz snage, a ne slabosti.

- Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspjeh - poručio je Vučić.

Među učesnicima skupa su predsjednik Gane Nana Akufo Addo, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara vanjskih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, prenosi Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.