Ako sami sušite ljekovito bilje za čaj ova pravila morate znati!
ilustracija, foto: Shutterstock

Ako sami sušite ljekovito bilje za čaj ova pravila morate znati!

Ako sami berete ljekovito bilje, sušenje je prvi korak da biste ga očuvali za duže vrijeme, odnosno da biste od njega mogli da spremate čaj ili meleme. Ovo su neka pravila kako biste to uradili kako treba.

Prema pravilu, bilje ne bi trebalo da perete prije sušenja, a sušiti ga treba odmah nakon branja, jer stajanjem može izgubiti vrijedne aktivne tvari, pišu 24 sata.

Zelene dijelove biljke, listove i neke cvjetove sušimo cijele. Usitnite ih tek neposredno pri korištenja, odnosno prije nego što ćete ga umiješati u čajnu mješavinu. Možete ga usitniti tako da bilje stavite u papirnu kesicu, pa ga rukama mrvite, ili režite osušene listove.

Korjenje ipak treba razrezati po dužini prije sušenja, da se lakše osuši. Prije upotrebe ih smrvite. I plodove kima, korijandera, komorača i drugih biljaka zdrobimo da bi se bolje ekstrahirale aktivne tvari.

Bilje se suši u hladu i na promaji, nikako ne na direktnom suncu. Naše bake su nekada ljekovito bilje vješale na konopac i sušile iznad peći ili u potkrovlju. Ako izaberete taj način, stabljike bilja vežite konopcem i objesite naopako, ali ne pregusto kako bi između biljaka mogao kružiti vazduh.

Jednostavan način sušenja je i postavljanje čistog papira, na koji ćete rasporediti bilje i ostaviti ga da se suši. No, pripazite – ako je prostor prašnjav, zaštitite bilje prekrivajući ga papirom.

Manje količine suvog bilja možete spremiti u tegle s poklopcem, a veće u papirne kese, koje treba čuvati u drvenim ili limenim posudama.

Posude obavezno označite nalepnicom na kojoj je zapisan naziv biljke, datum i mjesto sakupljanja. Imajte na umu da se neke biljke mogu koristiti u ljekovitim pripravcima i po nekoliko godina, dok druge treba obnavljati svake godine.

Nova S

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.