Bečić: Neophodna intezivnija saradnja malih zemalja
Aleksa Bečić

Bečić: Neophodna intezivnija saradnja malih zemalja

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić govorio je u okviru sesije Parlamentarna diplomatija malih evropskih država na XIV Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država.

Ističući da se praksa parlamentarne diplomatije dinamično razvija i pruža parlamentima, a time i poslanicima direktan upliv u međunarodne odnose, predsjednik Skupštine je konstatovao da se međunarodna saradnja unapređuje bilateralnim i multilateralnim aktivnostima. On je sa zadovoljstvom naveo da se parlamenti izdižu kao relevantni akteri na međunarodnoj areni.

"Na početku mog mandata, pored postavljenih ciljeva 27. saziva Skupštine Crne Gore u pogledu jačanja zakonodavne, kontrolne i nadzorne uloge, posebno mjesto pripalo je i jačanju parlamentarne diplomatije“, kazao je predsjednik Skupštine.

Bečić je izrazio očekivanje da će intenzivnija saradnja malih zemalja doprinijeti izgradnji parlamentarne diplomatiji, kao najefikasnijem, najfleksibilnijem i najboljem načinu ostvarivanja veza i učvršćivanju ukupnih međudržavnih odnosa.

"Iz ugla zemlje sa Balkana, sa čvrstim opredjeljenjem u ključni vanjskopolitički cilj – članstvo u Evropskoj uniji, parlamentarna diplomatija je izuzetno važna za nas kao dodatni kanal i sredstvo ostvarivanja prioriteta i ciljeva vanjske politike. U tome, ne samo predsjednik Skupštine, već i primarno Odbor za međunarodne odnose, ali i ostala radna tijela Skupštine, imaju svoju ulogu i mogu da pruže doprinos“, naveo je u svom obraćanju Bečić.

Kompleksnost društveno-političkih prilika savremenog svijeta, u velikoj mjeri determinisana je međudržavnom razmjenom, sa posebnim fokusom na ulogu malih zemalja u cjelokupnom procesu.

"U cijelom svijetu, parlamentarna diplomatija predstavlja sve značajniju kom-ponentu spoljne politike svake zemlje pojedinačno, ali i globalne politike uopšte. A šta to predstavlja za male zemlje? Vjerujem da naše zemlje – male evropske države, zbog svojih specifičnosti i neminovnog ograničenja resursa, imaju još veću potrebu aktivne uloge u parlamentarnoj diplomatiji“, istakao je Bečić.

Podsjetivši na nepodijeljeno zadovoljstvo Crnom Gorom učesnika Globalnog savjeta za mir i toleranciju, predsjednik Bečić je konstatovao da je međunarodna saradnja u vremenu pandemije pokazala prilagodljivost i nastavila svoj rad, uz očekivanje da će susreti uživo ostati esencija parlamentarne diplomatije.

“U prilog posvećenosti ideji intenziviranja saradnje u okviru parlamentarne diplomatije 27. saziva Skupštine Crne Gore govori činjenica da je naš Parlament po prvi put u novijoj istoriji ugostio predsjednike i poslanike iz oko 40 država svijeta, povodom  Šeste sjednice Globalnog savjeta za mir i toleranciju. Tom prilikom sam naglasio da: „Ne postoji država na svijetu koja na manjem prostoru ima više potencijala i resursa kao što je to Crna Gora“.  U tom smislu izražavam nadu da ćete kao i svi naši prethodni gosti uživati u onome što naša prelijepa zemlja ima da ponudi i da ćete nas sa zadovoljstvom ponovo posjećivati”, istakao je Predsjednik crnogorskog Parlamenta.

Uz naglašenu važnost kooperativnosti na više nivoa, predsjednik Bečić je zaključio obraćanje pozivom da učesnici ostanu otvoreni za opsežniju saradnju parlamenata na svim nivoima – preko radnih tijela, stalnih delegacija, grupa prijateljstva, a naravno i preko najviših parlamentarnih predstavnika“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.