Žestoki sukobi u Italiji zbog kovid propusnica: Demonstranti umalo stigli do sjedišta Vlade, policija koristila suzavce i vodene topove
Foto: AP

Žestoki sukobi u Italiji zbog kovid propusnica: Demonstranti umalo stigli do sjedišta Vlade, policija koristila suzavce i vodene topove

Na hiljade demonstranata marširalo je danas glavnim ulicama Rima, od kojih su se mnogi sukobili sa policijom.

Razlog protesta je vladina uredba kojom se traži vakcinacija ili svježi negativan PCR test za rad na poslu od sljedeće nedelje.

Vakcinacioni sertifikat u Italiji, poznat kao "zelena propusnica", počinje da važi od 15. oktobra za državna i privatna preduzeća, podsjeća AP.

italija1

Foto: AP

Demonstranti su održali bučan, ali odobren protest na Pjaca del Popolu, a posle napuštanja velikog trga došlo je do sukoba sa policijom, kada su prolazili kroz obližnji park Vila Borgeze i kroz Via Veneto, što se smatralo nedozvoljenom šetnjom.

Policija je uz pomoć štitova i pendreka blokirala demonstrante da prođu pored ulice koja je blizu kancelarije premijera Marija Dragog, ali se grupa probila i umalo stigla do premijerovog radnog mjesta.

Tada je policija upotrebila vodene topove, formirala liniju i odbila demonstrante da uđu u sjedište italijanske vlade.

Državna televizija RAI je navela da je bilo najmanje 10.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 100.000 na demonstracijama, a najmanje jedna osoba je povrijeđena.

Među demonstrantima su bili pripadnici ekstremno-desničarske grupe Forca nuova, izvijestili su RAI i "Koreijere dela sera".

 Danas je održano više protesta protiv "zelene propusnice" u Italiji, uključujući Milano i Trento.

U Italiji je do danas 80 odsto osoba starih 12 godina i više revakcinisano.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.