Uništavaju se i ruske i kineske vakcine
Ilustracija

Zbog isteka roka

Uništavaju se i ruske i kineske vakcine

Na otpadu u Baru, spremne za uništenje u Beču, nalaze se ukupno 22.284 doze vakcine protiv koronavirusa, među kojima ima i ruskih i kineskih.

To pokazuje dokumentacija Uprave za inspekcijske poslove (UIP), u koje su “Vijesti” imale uvid. Međutim, direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić juče je “Vijestima” odgovorio da je zbog valjanosti roka do sada eliminisano ukupno 21.360 doza vakcine AstraZeneka, što je krajem prošlog mjeseca takođe saopšteno iz resora Jelene Borovinić Bojović.

U dokumentu od 4. oktobra, koji potpisuje glavna ekološka inspektorka Veselinka Zarubica, navodi se da je “Montefarm” 28. septembra predao preduzeću Hemosan iz Bara 1.660 kilograma otpada koji čine više vrsta ljekova kojima je istekao rok upotrebe, uključujući i vakcine protiv kovida-19.

”Predati otpad uključuje i kovid-19 vakcine kojima je istekao rok upotrebe i to 22.240 komada vakcina AstraZeneka, 21 komad Gam-Covid-Component i 21 komad Vero Cell SarsCov-2”, piše u dokumentu. Pojašnjeno je da je preduzeće Hemosan pribavilo izvoznu dozvolu za otpad od Agencije za zaštitu životne sredine i da je dužno da ga zbrine na način i u rokovima koji su propisani Zakonom o upravljanju otpadom i da nakon toga dostavi dokumentaciju o završenom postupku izvornom proizvođaču...

Iz Ministarstva zdravlja juče je saopšteno da je do sada u Crnu Goru stiglo 820.000 doza vakcine, a da je zbog valjanosti roka trajanja do sada eliminisano ukupno 21.360 doza AstraZeneke, što iznosi samo 2,63 odsto nabavljenih doza.

”Ovaj podatak svrstava Crnu Goru u zemlje sa jednom od najmanjih stopa uništenih vakcina u regionu, a i šire. Na raspolaganju još imamo AstraZeneka vakcinu koja ima rok trajanja do kraja oktobra 2021. godine, Fajzer čiji je rok decembar ove godine i Sinofarm, koji je valjan do marta 2023. godine”, odgovorio je Sekulić.

On je kazao da su vakcine isporučene preduzeću Hemosan prema proceduri za odlaganje medicinskog otpada uz propratnu dokumentaciju i da će dalja procedura, prema saznanjima Ministarstva, da bude organizovana u Beču.

Iz Ministarstva zdravlja su “Vijestima” 23. septembra, pet dana prije predaje otpada preduzeću Hemosan, odgovorili da je zbog valjanosti roka do tada eliminisano 21.360 doza vakcine AstraZeneka, od kojih je 11.360 dobijeno kroz COVAX mehanizam, a 10.000 kroz donacije.

Tada je, kako je saopšteno, u toku bilo povlačenje svih doza sa isteklim rokom trajanja sa vakcinalnih punktova u Crnoj Gori.

Pojasnili su da na raspolaganju, osim Fajzer i Sinofarm vakcina sa rokom do marta 2023, odnosno decembra ove godine, imaju još AstraZeneka vakcinu koja ima rok trajanja do kraja oktobra 2021.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da je njihov zadatak da bez zadrške vode računa o bezbjednosti i efikasnosti vakcine i da “ni u jednom trenutku ne dovedu u pitanje zdravlje pacijenata”.

”Onog trenutka kada, kao i kod bilo kog drugog lijeka rok ističe, obaveza zdravstvenih institucija je da o tome obavijeste nadležne službe i ne dozvole niti najmanju mogućnost ugrožavanja zdravstvene zaštite građana”, kazali su iz Ministarstva.

U Sjedinjenim Američkim Državama, kako su naveli kao primjer, od marta do septembra ove godine uništeno je preko 15 miliona doza vakcina.

Iz “Montefarma” su kasnije pojasnili da 31. oktobra ističe rok za 6.300 doza AstraZeneke.

”Vijesti” su početkom sedmice objavile da je zdravstvena inspekcija UIP, kontrolišući skladište “Montefarma”, utvrdila da su vakcine na lageru te ustanove urednog roka trajanja.

Iz UIP su odgovorili da je inspekcija dobila nalog da iskontroliše datum i validnost vakcina protiv kovid-19 kod distrubitera. Rekli su i da je utvrđeno da se preko roka trajanja ne nalazi naljepnica sa lažnim rokom. Takvi slučajevi zabilježeni su u regionu.

”Veledrogerija je poslala dopis svim domovima zdravlja da ukoliko naiđu na vakcine isteklog roka da ih vrate distributeru, koji će ih shodno zakonu uništiti”, piše u odgovoru UIP.

Nadzor nad vakcinama okončan je početkom prošle sedmice.

Treću dozu primilo 1.405 osoba

Od 820.000 doza vakcina koje su stigle u Crnu Goru do juče je potrošeno 470.700.

Prvom dozom vakcinisano je 40,2 odsto ukupnog stanovništva, dok je 35,7 odsto revakcinisano.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić juče je kazao da je dato 1.405 trećih, odnosno buster doza, od čega je njom vakcinisano 1.119 građana starijih od 60 godina kojima je preporučeno da prime Fajzer vakcinu.

Odgovorio je da je vakcinisano 4,9 odsto djece od 15 do 19 godina, 21 odsto mladih od 20 do 24, dok je u populaciji od 25 do 29 godina imunizovano 25,7 odsto.

Od posljedica infekcije koronavirusom preminulo je juče još osam osoba, dok je registrovan 391 novopozitivni.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.