Čuvari ubili šest osoba u libijskom centru za migrante
Foto: Reuters

Čuvari ubili šest osoba u libijskom centru za migrante

Za sada nije jasno šta je izazvalo nasilje, ali je specijalni izaslanik UN agencije za izbjeglice za centralno Sredozemlje Vinsent Košetel rekao da su kršenja ljudskih prava i nehumani uslovi u pretrpanim libijskim pritvornim centrima doveli do haosa i neselektivnog pucanja

Čuvari u libijskom pritvornom centru za migrante ubili su najmanje šest osoba u haosu koji je izbio u toj prenatrpanoj ustanovi, rekli su danas zvaničnici UN u najnovijoj tragediji sa migrantima u toj zemlji. Ovo se dogodilo nedjelju dana pošto su libijske vlasti pokupile više od 5.000 migranata u velikoj operaciji i poslije nalaza istražitelja UN da zlostavljanja i loše postupanje prema migrantima u Libiji predstavlja zločin protiv čovječnosti.

Čuvari su pucali na migrante juče u pritvornom centru Mabani, zapadno od glavnog grada Tripolija gdje su vlasti ranije ovog mjeseca poslale 4.187 novih zatvorenika među kojima 511 žena i 60 djece, navela je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za sada nije jasno šta je izazvalo nasilje, ali je specijalni izaslanik UN agencije za izbjeglice za centralno Sredozemlje Vinsent Košetel rekao da su kršenja ljudskih prava i nehumani uslovi u pretrpanim libijskim pritvornim centrima doveli do haosa i neselektivnog pucanja.

Šef misije IOM-a u Libiji Federiko Soda rekao je da su čuvari ubili najmanje šest migranata.

Snimci prenijeti preko interneta navodno predstavljaju kako stotine migranata bježe iz pritvornog centra kroz rupu u ogradi.

 

 

Neki su viđeni kako pomažu, kako je izgledalo, ranjenim migrantima, a drugi snimci su prikazali veliki broj migranata koji trče ulicama Tripolija. Od više od 5.000 migranata privedenih ranije ovog mjeseca 215 su djeca i više od 540 žene od kojih je najmanje njih 30 trudno, navela je Međunarodna organizacija za migracije.

Ta operacija u kojoj je jedan migrant stradao, a 15 je povrijeđeno, počela je 1. oktobra u zapadnom gradu Gargarešu, velikom centru za migrante u Libiji, i proširena je na okolne oblasti.

Libijske vlasti su to opisale kao bezbjednosnu operaciju protiv ilegalne migracije i trgovine drogom. UN agencija za izbjeglice navela je da su racije izazvale paniku i strah među tražiocima azila i izbjeglicama u glavnom gradu Libije.

Mnogi migranti su protestovali ispred Dnevnog centra UNHCR-a u Tripoliju i tražili evakuaciju iz te zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.