Apelacioni sud SAD vratio skoro potpunu zabranu abortusa
Foto: Agencije

Ograničavajući zakon zabranjuje sve pobačaje oko šest sedmice trudnoće

Apelacioni sud SAD vratio skoro potpunu zabranu abortusa

Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država privremeno je vratio skoro potpunu zabranu abortusa u Teksasu.

Apelacioni sud Petog okruga složio se sa zahtjevom državnog tužioca iz Teksasa Kena Pakstona da se ukine zabrana izrečena protiv zakona.

U srijedu je niži sud privremeno blokirao prijedlog zakona o "uvredljivom lišavanju" ustavnog prava na pobačaj.

Ograničavajući zakon zabranjuje sve pobačaje oko šest sedmice trudnoće.

On daje svakom pojedincu pravo da tuži svakoga ko je uključen u pružanje ili omogućavanje pobačaja nakon što se otkrije srčana aktivnost fetusa, i ne čini iznimke za trudnoće uzrokovane silovanjem ili incestom.

Međutim, zvaničnici Teksasa odmah su se žalili na presudu, koju je sud Petog okruga, sa sjedištem u Nju Orleansu, pristao da poništi. Naložilo je Ministarstvu pravde da odgovori na svoju presudu do utorka.

U izjavi nakon posljednje presude, Nensi Nortap, predsjednica Centra za reproduktivna prava, pozvala je Vrhovni sud da "istupi i zaustavi ovo ludilo".

- Pacijenti se vraćaju u stanje haosa i straha, a ovaj okrutni zakon najteže pada onima koji se već suočavaju s diskriminatornim preprekama u zdravstvenoj zaštiti, posebno crncima, starosjediocima i drugim obojenim osobama, useljenicima bez dokumenata, mladima, onima koji se bore da sastave kraj s krajem, i oni u ruralnim područjima - rekla je.

Spriječiti usvajanje zabrane

U međuvremenu, državni tužilac Ken Pekston rekao je da je odluka suda "sjajna vijest" i dodao da će se "nastaviti boriti kako bi Teksas bio slobodan od federalnih prekomjernosti".

Spor oko zakona mogao bi na kraju završiti pred Vrhovnim sudom SAD, koji je u septembru odbio da sasluša hitni slučaj pokrenut u posljednjoj minuti u pokušaju da spriječi usvajanje zabrane.

Nekoliko klinika u Teksasu nastavilo je s pobačajima za pacijente koji su premašili naredni rok od šest sedmica.

Oni se sada mogu suočiti s određenim pravnim rizikom, jer zakon uključuje odredbu koja kaže da klinike i ljekari i dalje mogu biti odgovorni za pobačaje izvršene dok je na snazi ​​hitna zabrana, kažu pravni stručnjaci.

Međutim, nije jasno može li se takva odredba provesti, a sudija Pitmen je u svojoj presudi rekao da je "upitna zakonitost".

Navodno su neke žene putovale u druge države u kojima je postupak legalan, piše BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.