Vladajuća koalicija u Austrtiji na ivici raspada
Sebastijan Kurc

Nakon istrage o korupciji

Vladajuća koalicija u Austrtiji na ivici raspada

Austrijska vladajuća koalicija se našla na ivici raspada, jer je partija Zelenih zatražila alternativno rješenje, pošto je kancelar Sebastijan Kurc postao predmet istrage vezane za korupciju.

Kurc je odbacio bilo kakvu odgovornost i izrazio spremnost za nastavak saradnje sa Zelenima u vladi.

Zeleni su, pošto su se u predizbornoj kampanji zalagali za "čistu politiku“, izrazili sumnju da Kurc može ostati na funkciji kancelara.

Danas su Zeleni počeli razgovore sa tri opozicione stranke, koje su zatražile da Kurc podnese ostavku i namjeravaju da na vanrednoj sjednici parlamenta u utorak zatraže njegovu smjenu.

Za uspjeh te inicijative je potrebna podrška Zelenih, navodi Rojters.

Razmotrićemo kakve su mogućnosti, rekao je novinarima lider Zelenih i potpredsjednik vlade Verner Kogler prije razgovora sa predsjednikom Socijaldemokratske partije Pamelom Rendi Vagner.

Zeleni traže da Austrijska narodna partija, čiji je Kurc lider, donese odluku o njegovoj smjeni i izboru novog predsjednika.

Iz te stranke su poručili da će napustiti vladu ukoliko Kurc napusti funkciju kancelara.

Većina opozicionih partija je dala do znanja da ne želi vanredne parlamentarne izbore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.