Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović na sastanku sa premijerom Gruzije

"Nadamo se da će se faza umora od proširenja uskoro završiti"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom zvanične posjete Gruziji sastao se sa predsjednikom Vlade Gruzije Iraklijem Gharibashvilijem, koji je nakon tete a teta susreta i sastanka sa delegacijama u njegovu čast priredio i radni ručak.

Uz zahvalnost za dobrodošlicu tokom prve posjete Gruziji uz zadovoljstvo je iskazao riječi prijateljstva i podrške za pravilno odabranu strategiju za budućnost ove zemlje.

On je naglasio da Crna Gora podržava teritorijalni integritet Gruzije i njena nastojanja da uspostavi punu kontrolu nad svojim teritorijama u okviru međunarodno priznatih granica, sa punim suverenitetom i da se bore za budućnost koju sama bira.

"Ono što smo tražili za nas, želimo i za druge", poručio je Đukanović, visoko cijeneći čvrstu viziju i mudrost da u Gruziji pravilno razumiju geopolitičke okolnosti, u šta se uvjerio i tokom posjete.

"Možemo imati najbolje ideje, ali je važno prepoznati najbolje vrijeme za njihovu realizaciju", kazao je on.

"To se posebno odnosi na proces evropskih integracija, i posvećenu borbu za valorizovanje reformi i dogledno članstvo u EU".

Iskazao uvjerenje da će se sadašnja faza umora od proširenja završiti i da će Evropa razumjeti da treba da prihvati nove članice.

"Imajući u vidu podudarnost ciljeva, Gruzija će uvijek imati podršku Crne Gore u tom smislu", kazao je Đukanović.

U kontekstu bilataralnih odnosa dvije države predsjednik Crne Gore je naglasio da uz istorijske i sličnosti u pogledu ciljeva, postoji podudarnost i u strukturi ekonomija dvije države, što treba iskoristiti kao razvojnu šansu.

Sugerisan je susret privrednih komora, kako bi se intenzivirala saradnja u turizmu, olakšalo putovanje građana, iskoristili energetski potencijali i iskustva Gruzije u oblasti proizvodnje hrane. Odnosi dvije države posebno bi bili osnaženi intenzivnijom saradnjom u oblasti kulture, imajući u vidu da se oba naroda ponose svojom istorijom i tradicijom.

Obilazakgranice1

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Premijer Garibasvili je uz dobrodoslicu Đukanoviću, kako je kazao, istorijsku posjetu Gruziji iskazao visok interes za dalje produbljivanje saradnje i jačanje odnosa u svim oblastima, čemu će snažan impuls dati i ova posjeta.

"Crna Gora je uzor za Gruziju u mnogim oblastima", kazao je Garibasvili, visoko cijeneći iskustvo i ulogu Đukanovićau strateškim postignućima Crne Gore, posebno obnovu nezavisnosti i prijem u NATO.

Na toj liniji, naročito se interesovao za Predsjenikova iskustva i stavove u odnosu na izazove u prošlosti i aktuelnom geopolitičkom trenutku.

Đukanović je zvaničnu posjetu Gruziji tokom koje je potpisan Sporazum između dvije vlade o readmisiji lica bez dozvole za boravak, završio obilaskom administrativne granice Odzisi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.