Vlada Crne Gore utvrdila Akcioni plan za sprovođenje Strategije za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća
Ilustracija

Za 2021 - 2022. godinu

Vlada Crne Gore utvrdila Akcioni plan za sprovođenje Strategije za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća

Ministarstvo ekonomskog razvoja je nosilac politike razvoja u Crnoj Gori, i koordinira sprovođenjem Strategije razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori 2018-2022. godina. Imajući u vidu značaj MMSP sektora za ekonomiju Crne Gore, tačnije karakteristike politike u smislu njene horizontalne, višedimenzionalne i multisektorske prirode, koordinacija implementacije politike MSP u Crnoj Gori, monitoring i evaluacija, predstavljaju jedan od visokih prioriteta u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i distribuciji programske podrške MMSP shodno njihovim potrebama, saopšteno je danas iz tog resora.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da su ovim Akcionim planom definisana tri strateška cilja, a to su: jačanje politike mikro, malih i srednjih preduzeća i unapređenje okruženja za razvoj MMSP i preduzetništva, jačanje konkurentnosti MMSP, kao i promocija MMSP i preduzetništva, poslovno povezivanje i lakši pristup novim tržištima.

Dodaju da su ovi strateški ciljevi razrađeni su kroz 9 operativnih ciljeva, 36 mjera i 99 aktivnosti.

"Sprovođenje politika utvrđenih ovim dokumentom,  donijeće najznačije efekte za poslovanje malih i srednjih preduzeća, koji se ogledaju u unaprjeđenju poslovnog ambijenta,  jačanju dostupnosti i raspoloživost finansijskih sredstava kroz kredite, faktoring, garancije i jačanju znanja MMSP o upravljanju finansijama, i unapređenju konkurentnosti MMSP kroz poboljšanje  raspoloživosti savjetodavnih usluga i informacija, internacionalizacije MMSP i jačanja izvoza, inovativnosti, preduzetničkih kompetencija, formalne i neformalne edukacije u MMSP, privatno-javnog partnerstva u kreiranju i implementaciji politike MSP", ističe se u saopštenju.

Očekivani efekti ovog akta na duži rok se kako navode odnose na razvoj preduzetničkog društva, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, uravnoteženje regionalnog razvoja i stvaranje konkurentnog sektora MMSP i njegovog većeg doprinosa u ukupnoj vrijednosti crnogorske ekonomije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.