Čijim parama premijer nagrađuje policajce za gušenje građana suzavcem na Cetinju (VIDEO)
ilustracija

Čijim parama premijer nagrađuje policajce za gušenje građana suzavcem na Cetinju (VIDEO)

Finansijska nagrada za policajce jer su suzavcima, šok bombama i gumenim mecima gotovo ugušili građane na Cetinju, i to prije nego je bilo kakva nezavisna istraga pokazala da li je bilo prekomjerne upotrebe sile.

U najmanju ruku skandalozno, možda i protivzakonita odluka predsjednika Vlade koji je izdao naredbu, odnosno, kako je to kazao resorni ministar, izdao direktivu da za tu namjenu sredstva obezbijedi Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Mnogo pitanja otvorila je ova odluka.

Da li ovo znači da premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nagrađuju policajce za poslušnost i atak na građane Crne Gore? Da li to znači da će tako raditi policija ukoliko se bilo kada neki građanin usorotivi onome što je naum Srpske crkve u Crnoj Gori? Da li je ovo nagrada za poslušnost koja treba da bude upozorenje šta će se desiti bilo kome ko bude protestovao u ovoj zemlji? Da li je ovo nagrada kao poruka da će svaki bunt biti u ovoj zemlji ugušen?

Jer tako premijer kaže da treba.

Da li je ovo postupak demokratskog premijera kakvim se želi predstaviti Evropi i svijetu?

Ukoliko su protesti bili mirni, građani goloruki, a policija to ugušila suzavcem, je li to ta pravda koju je donijela nova vlast građanima Crne Gore.

Možda je zreo trenutak da sve međunarodne adrese budu upoznate sa postupanjem premijera, nalogom koji je izdao ministru i njegovom reakcijom, munjevitom, kojom je odobrio sredstva za ovu namjenu.

Vrijeme je da strana diplomatska predstavništva budu upoznata sa namjerom premijera da oni koji drugačije misle, osjećaju, koji ne idu u crkvu kojoj pripada premijer Krivokapić, rizikuju da budu ugušeni suzavcem ako i pomisle da javno iskažu svoje nezadovoljstvo.

Ovakvo ponašanje stvara zastrašujuću atmosferu straha sa jedne, a manipulacije i kompromitacije institucija sa druge strane.

Osnovni zadatak policije jeste da štiti građane, bez obzira koga politički podržavaju, kojoj religiji pripadaju, koje su vjeroispovijesti, jesu li ateisti, agnostici…

Čijim parama premijer nagrađuje policajce za atak na dio građana Crne Gore?

Pitanje za premijera je i da li je ovo represija?

Znači li ovaj postupak da građani plaćaju da ih policija guši suzavcem? Možda sljedeći put građani budu platili i da dobiju batine.

Na kraju, moraju li građani pripadati SPC, vjerovati u ono u šta vjeruje premijer kako bi imali njegovu milost, kako bi izbjegli etiketu da su teroristi, i tako izbjegli dalja postupanja prema njima kao što je to slučaj sa dešavanjima na Cetinju.

Šta je sljedeće?

Hoće li premijer, pomiritelj bez premca, u budućnosti tražiti da se pomjeranjem brda i planina, i prostorno razdvoje oni koji imaju njegovu milost onih drugih, kako bi lakše mogao da kontroliše kretanje građana i lakše uguši makar i pokušaj da oni drugi iskažu bunt?

Da li je ovo demokratija koju je donijela nova vlast?

Ako kažete da je ovo sloboda koju je donio 30. avgust 2020. godine, onda javno recite, kome ste donijeli slobodu?
Jer, ukoliko su dešavanja na Cetinju 5. septembra sloboda, onda ovo nije spržena zemlja već od nje nije ni garež ostala.

CDM

Nakon nemilih događaja na Cetinju grupa umjetnika, Milan Sjekloća, Momčilo Zeković Zeko i Vlado Vers Drobnjak izbacili su pjesmu inspirisanu dešavanjima 04-05. Septembra na Belvederu.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.