Počeo VII Internacionalni sajam knjiga u Podgorici

Počeo VII Internacionalni sajam knjiga u Podgorici

Svečano je počeo VII Internacionalni sajam knjiga u Podgorici. Tom prilikom, u Bemax areni, publici se obratio Ivan Vuković gradonačelnik Podgorice, osvrnuvši se na davnu 1961. godinu, koja, kako je naveo, predstavlja civilizacijski vrhunac države Jugoslavije.

“Krajem oktobra te godine, iz Stokholma je stigla vijest o odluci švedske kraljevske Akademije da Nobelovu nagradu za književnost za tu godinu dodijeli jugoslovenskom piscu Ivu Andriću.  Tri decenije nakon civilizacijskog sunovrata, perioda opsade Dubrovnika i rata u Jugoslaviji opet smo tu – u požaru svjetova” , kazao je Vuković.

Od toga koliko ćemo čitati, poručio je Vuković, zavisi kako će ovaj prostor izgledati za 30 godina.

Podsjetimo, ranije u toku dana na promociji je govorila autorka i urednica izdavačke kuće Rende Slađana Novaković.Roman Krunska objavljen je u okviru edicije Switch izdavačke kuće Rende.

Ana Rodić (1971) do sada je objavila romane Sebi samoj, Korenje, Lisice i upravo joj je izašao novi roman Krunska. Uz romane, objavila je i dve
zbirke priča Momci iz Kraja i Ubistvo, misterija, ljubav avantura, reklama. Kao scenaristkinja pisala se je seriju Lisice i film Vetar. U advertajzingu je radila kao kopirajterka deset godina u agencijama a danas frilensuje povremeno koristeći ovaj zanat za kampanje organizacija koje se bore za ljudska prava. Živi i radi u Beogradu.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je knjiga Mihaela Martensa U požaru svjetova: Ivo Andrić-jedan evropski život.

Mihael Martens (Hamburg, 1973), njemački novinar i pisac, dugogodišnji politički dopisnik lista Frankfurter Allgemeine Zeitung i stručnjak za balkanska pitanja. Tokom svoje novinarske karijere boravio je u Sankt Peterburgu, Atini i Istanbulu, a od 2002. do 2009. u Beogradu kao dopisnik frankfurtskog dnevnika. Osim knjige U požaru svjetova: Ivo Andrić – jedan evropski život, na naš jezik prevedene su mu i knjige U potrazi za junakom (Clio, 2013) i San zvan Jugoslavija (Ljevak, 2021).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.