Predloženo 16 ministarstava, 38 poslanika ima isti stav, a URA drugačiji
Vlada Crne Gore

Razgovori o rekonstrukciji Vlade

Predloženo 16 ministarstava, 38 poslanika ima isti stav, a URA drugačiji

Premijer Zdravko Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta.

To je saopšteno nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine i Krivokapića.

Predlog Krivokapića je da se podijele Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvo ekologije,prostornog planiranja i urbanizma.

knezevicmandic

Knežević i Mandić, foto: Mediabiro

Lider Nove Srpske demokartije Andrija Mandić kazao je novinarima da na današnjem sastanku nije postignut konkretan dogovor.

"Ako se ne postigne dogovor, tu je narod da da svoj sud", kazao je Mandić.

On je dodao kako nije siguran da je bilo ko bio ultimativan, ali da su došli do onoga što su znali ranije.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević da je većina poslanika na jednoj, a tri poslanika GP URA na drugoj strani.

"Bez obzira što smo napravili velike ustupke imamo takvu situaciju", kazao je Knežević novinarima.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković  kazao je da ponuda premijera nije uzmi ili ostavi ponuda, već da se partije izjasne o tome.

"Premijer je rekao da će to biti polazni osnov za naredne sastanke", kazao je Joković.

LiderSNPaVladimrJokovi

Joković, foto: Mediabiro

On je kazao da su, nakon današnjeg sastanka, ostavljena otvorena vrata.

Srđan Pavićević (CIVIS) vjeruje u dogovor i dodaje da je malo utopijska ideja o vladi koju čine samo eksperti.

Ponovio je da im je prihvatljivo da eksperti iz političkih partija uđu u Vladu.

Lider Prave Marko Milačić rekao je da im je dat rok do 8. oktobra da se izjazne o Krivokapićevom predlogu i da do 10. oktobra imaju zajednički stav.

"To raduje, jer mi nemamo više vremena i raduje me taj ozbiljan korak rok", kazao je Milačić i dodao da je Prava zadovoljna današnjim sastankom.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar rekao je da su na sastanku iskristalisana dva pristupa jedan baziran na osnovu sporazuma Demokratskog fronta i Demokrata, i drugi koji zastupa URA, da se Vlada rekonstruiše na ekspertsko nestranačkom modelu.

On je naveo da je premijer dao draft, a ne zvaničan predlog, i da će premijer samo podržati predlog za rekonstrukciju koji podrži 41 poslanik.

Konatar je rekao da će Vlada nastaviti da funkcioniše iako ne bude dogovora.

On je poručio je i da GP URA ne ucjenjuje.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da su Demokrate zadovoljnje sastankom i da im je drago što je koncept rekonstrukcije podržalo 38 poslanika.

"Svi smo saglasni da su sporazumi koje smo postigli osnova za rekonstrukciju. Dogovor je da se pisanim putem izjasnimo i da nakon 20. oktobra uđemo u model rekonstruisane Vlade", kazao je Bogdanović.

On je dodao da vjeruje u dogovor kada je u pitanju druga faza, kao i da se nada da će svi shvatiti da nije riječ o borbi za fotelje, već za normalno funkcionisanje sistema.

"Dogovorili smo se da se za ministre predloži više kandidata i da zauzmemo zajednički stav o tim predlozima", istakao je Bogdanović.

On je istakao da vjeruje da Tužilački savjet može biti izglasan za nekoliko dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.