Plenković: Pozicija Hrvatske je vrlo jasno, podržavamo proces proširenja EU na susjedne zemlje
Andrej Plenković

Plenković: Pozicija Hrvatske je vrlo jasno, podržavamo proces proširenja EU na susjedne zemlje

Hrvatska podržava proces proširenja Evropske unije na susjedne zemlje, rekao je danas premijer te zemlje Andrej Plenković u Sloveniji i upozorio da se bez jasne poruke jugoistoku Evrope o evropskoj perspektivi otvara prostor za druge globalne sile na tom prostoru.

"Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Mi podržavamo evropsku perspektivu, proces proširenja EU-a na nama susjedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno i da tu poruku trebamo snažno poslati i danas", rekao je Plenković novinarima uoči neformalne radne večere s kolegama iz EU, prenijela je agencija Hina.

Dodao je da će deklaracija sadržavati termine poput evropska perspektiva i proces proširenja, ali kaže da "nije realno očekivati" da će se u njoj navesti i vremenski okvir ulaska tih zemalja u EU.

Slovenačko predsjedništvo Savjetom EU predložilo je da se u deklaraciji navede da EU treba da bude spremna za prijem svih zemalja Zapadnog Balkana najkasnije do 2030.godine.

Tome se protive prije svega zemlje zapadne Evrope, ali je dobro da se pokreće pitanje o vremenskom okviru, rekao je Plenković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.