Protesti u Ljubljani: Vodenim topovima i suzavcima na demonstrante, helikopteri nadlijeću grad
Foto: Tanjug

Protesti u Ljubljani: Vodenim topovima i suzavcima na demonstrante, helikopteri nadlijeću grad

Demonstranti koji su se okupili na Trgu republike u Ljubljani marširali su ulicama protiv vladinih mjera izazvanih koronavirusom.

Nedugo zatim je uzvratila policija vodenim topom i suzavcima.

Ubrzo nakon toga protesti su razbijeni, ali demonstranti su sada raštrkani po manjim ulicama, a policija sve prati iz vazduha, odnosno iz helikoptera koji nadleće šire područje centra glavnog grada Slovenije, prenosi "Klix.ba".

"Pozivamo sve da u miru napuste područje centra Ljubljane i slijede uputstva i naredbe policije", saopšteno je iz policije.

protesti

Foto: Tanjug

Demonstranti su naglasili da je ovo protest protiv uslova PCT (vakcinisanih, preležao, testiran) i protiv vlade koju vodi Janez Janša.

Sa više od sata zakašnjenja, organizatori su započeli svoje govore, a kao razlog kašnjenja naveli su da još tridesetak autobusa čeka učesnike skupa, ali im policija ne dozvoljava da prođu. Novinari portala 24ur su provjerili te navode i dobili informaciju iz policije da nijedan autobus nije zaustavljen.

Demonstranti su se nakon policijske ofanzivne vratili na Trg republike, ali u manjem broju.

Inače, u svijetlu najave novog masovnog protesta protiv vladinih mjera u Ljubljani, prije samita EU – Zapadni Balkan, koji počinje sutra, Vlada Slovenije je prvi put u istoriji nezavisnosti aktivirala član 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlašćenjima.

To znači da će policijski službenici upozoriti ljude koji izađu na proteste, a u slučaju nepoštovanja uputstva mogu djelovati silom. To znači da je sve isto kao ranije, samo što u ovom slučaju nije potrebno prethodno nasilje za preduzimanje policijskih radnji.

Organizator protesta protiv epidemioloških mjera već je najavio da će uložiti žalbu Ustavnom sudu zbog odluke koja je, kako kažu, "nezakonita i neustavna".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.