Legendarni Pau Gasol objavio kraj karijere: Kobi me je naučio kako se postaje pobednik
Pau Gasol i Kobi Brajant

Nakon 23 igračke sezone

Legendarni Pau Gasol objavio kraj karijere: Kobi me je naučio kako se postaje pobednik

Proslavljeni španski košarkaš Pau Gasol zvanično se penzionisao u 42. godini života, posle 23 igračke sezone.

"Tokom duge karijere radio sam sa mnogim ljudima. Svima im dugujem zahvalnost. Od novinara, koji su me pratili tokom ovog putovanja i zbog kojih naš rad dopire do mnoštva ljudi, preko navijača na pruženoj energiji do fizioterapeuta, sponzora, menadžera… Svima sam zahvalan. I posebno Pepeu Kasalu, koji mi je pomogao na početku i pripremio me da iz svijeta dječaka uđem u takmičenje sa muškarcima", rekao je, između ostalog, Gasol u obraćanju.

Jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena ponikao je u Barseloni. Za Katalonce je debitovao 1998. i u naredne tri godine nosio njihov dres. Uslijedio je odlazak u NBA ligu. Na draftu 2001. izabrali su ga Atlanta Hoksi kao trećeg pika, ali su ga odmah proslijedili u Memfis Grizlise.

U Tenesiju je igrao do 2008. kada je trejdovan u Los Anđeles Lejkerse, gdje je proveo najbolje dane karijere do 2014. i osvojio dva šampionska prstena.

O njegovoj saradnji sa preminulim Kobijem Brajantom i danas se priča.

"Kobija bih posebno želio da istaknem. Mnogo bih volio da je ovdje, ali život nekada nije fer. Kobi me je naučio kako da budem bolji lider, bolji takmičar, šta znači biti pobjednik", poručio je Gasol.

Po odlasku iz Lejkersa, uslijedile su dvije sezone u Čikago Bulsima, pa tri u San Antonio Sparsima, deo sezone u Milvoki Baksima i povratak u Barselonu prošlog februara.

U šest navrata je bio dio Ol stara, dva puta je izabran u najbolji drugi tim NBA lige, a 2002. imenovan je za rukija sezone.

Na reprezentativnom nivou je osvojio sve sa Špancima – tri evropska zlata, dva srebra i dvije bronze, zlato na Mundobasketu 2006. u Japanu, te dva srebra i bronzu na olimpijskim igrama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.