"Osnovali ofšor kompanije"

MANS: Đukanovići krili imovinu u pet različitih država

MANS je, kako tvrde, u okviru globalnog istrazivačkog projekta "Pandora papiri" pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na ofšor destinacijama koje su, kako navode, formirali predsjednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo. To je saopšteno na današnjoj pres konferenciji te NVO koja je bila dio projekta koji je sprovelo preko 600 novinara na globalnom nivou.

Ćalović Marković je pojasnila da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, te da su oblik pravnog posla u kojem jedno lice prenese na neko drugo lice imovinu, iako to lice nastavlja da koristi tu imovinu i njegove benefite.

Iz ugovora se, tvrdi Ćalović Marković, vidi da je Milo Đukanović formirao "Viktorija" trast, a Blažo Đukanović "Kejpkastel" trast.

"U ugovoru je uneseno da novac mogu unositi i treća lica. Uspostavljeni su na 80 godina, a kompanija je ovlašćena da obavlja razne pravne poslove u ime Đukanovića. To je dokazala i ovjerena kopija pasoša Mila Đukanovića", kazala je Ćalović Marković.

"Dva advokata su ovjerila pasoš, akao dokaz prebivališta dostavljen je njegov račun za vodu. Tu je i ovjerena kopija lične karte Blaža Đukanovića. Naročito je značajno zbog čega je uspostavljen trast. Navodi se da su dva trasta uspostavljena zbog planiranja nasljedstva i zaštite imovine dok su kao izvori navedeni prihodi od karijera i investiranja. Riječ je o neopozivim trastovima koji omogućavaju da se vlasnici sakriju i u slučaju krivičnog gonjenja", tvrdi Ćalović Marković koja je kazala da se ovi dokumenti zvanično ne predaju u zvaničnim dokumentima na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Sve je, kako tvrdi ona, počelo u Londonu gdje su advokati ovjerili dokumenta Đukanovića.

Iz Londona su, kako je dodala, dokumenta poslata u Švajcarsku u kompaniju CM Management Svis u gradiću Nušatel.

"Dokumenta su tamo bila do početka 2017. godine kad je kancelarija zatvorena i premještena u Ženevu. Nakon toga dokumenta se šalju u Panamu. Panamski agent Algokar čiji su podaci procureli, potvrdila je da je dobila dokumentaciju za Đukanoviće kao i sama dokumenta o uspostavljanju trastova", rekla je Ćalović Marković.

Tokom novembra 2014. godine kompanija u Panami je potvrdila tačnost podataka na dokumentima.

"Zvanični vlasnici kompanije koja upravlja trastovima Đukanovića su firme sa Gibraltara, koja je kasnije prenijela na kompaniju sa Britanskih djevičanskih ostrva", kazala je Ćalović Marković.

Kompanijama je, dodaje ona, direktorica firme iz Švajcarske Barbara Haldi potpisala svu dokumentaciju.

"Ove tri firme su prema dokumentaciji samo kompanije koje pružaju usluge iznajmljivanja advokata i direktora kako bi se stvarni vlasnici sakrili", kazala je izvršna direktorica MANS-a.

Dejan Milovac je kazao da dokumentacija pokazuje da je panamski agent bio zadužen i za poslove kojima su navodno Đukanovići krenuli u biznis na ofšor destinacijama.

"23. februara 2012. Blažo je formirao kompaniju Viktorija Bridž. Iza nje stoje iznajmljeni direkotri i vlasnici akcija kako bi se sakrili stvarni vlasnici. Dobro je što smo imali uvid u bazu koja je sadržala imena 15.000 stvarnih vlasnika", objasnio je Milovac.

Nakon toga je, tvrde iz MANS-a, mlađi Đukanović formirao još jednu kompaniju u Londonu i Britanskim djevičanskim ostrvima.

"Postoji i dokaz da su dokumenta poslata za Crnu Goru i tu kompaniju je Đukanović iskoristio da počne posao u Crnoj Gori koja je jedna od osnivača Proenergy Montenegro", kaže Milovac.

Đukanović je, kako navodi Milovac, Priznao da je osnovao Viktoria Trast ali da se vratio na mandat i predao vlasništvo na svog sina.

"Blažo je rekao da se ne sjeća previše i nije direktno odgovorio na pitanje o prenos trasta na njega", kazao je Milovac.

"Oni su negirali da imaju bilo kakvu imovinu u trastvima, ali ono što podrazumijeva poslovanje ovakvih agencija je da ne odaju podatke trećim stranama pa je upitna i dalje validnost odgovora Đukanovića", rekao je Milovac.

Ćalović Marković je kazala da trastovi ne moraju značiti da je bilo nelegalnog djelovanja, ali da švajcarska adresa krije tajnu što se nalazi u njima.

"Iskorišćena je šema da bi se sakrilo vlasništvo. Koristili su četiri ili pet posrednika da se ne bi znalo njihovo pravo ime", rekla je ona i pitala zbog čega bi predsjednik Crne Gore osnivao "tajni štek".

"Rekao je da to više nije njegov trast, ali to nije tačno. Dokumenta to pokazuju jer gospođa koja upravlja njegovom firmom pečatira njegov pasoš 2014. godine čime je potvrdila da je on vlasnik", dodala je Ćalović Marković.

Ovaj proces je, kako su kazali iz MANS-a, sproveden preko pet država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.