Perić: Niko nije jak da rizikuje sa novim izborima
Srđan Perić

Perić: Niko nije jak da rizikuje sa novim izborima

Da li će neko ući u Vladu ili neće, i da li će to neko dopustiti je previše dramatizovano pitanje, jer svi konstituenti vlasti već imaju čitav niz funkcija značajne izvršne moći gdje se po “dubini i širini” u značajnoj mjeri podijelio politički plijen, ocijenio je jedan od osnivača organizacije “Kod”, analitičar i bivši poslanik Srđan Perić.

On je za “Vijesti” istakao da ne misli da je bilo koja partija toliko sigurna u svoju snagu da bi inicirala nove izbore, čime bi na sebe preuzela i ogroman politički rizik.

Perić je ocijenio da počinje borba unutar vladajuće strukture za osvajanje ili očuvanje djelova vlasti, navodeći da će oštra neslaganja sada rezultirati razrješenjem tenzija.

”Sa druge strane, ako hoćete reforme na polju ekonomije i funkcionisanja tužilaštva, status quo je neodrživ. Drugim riječima, ako hoće da sprovodi reformske mjere, Vlada mora imati funkcionalnu parlamentarnu većinu koja će stati iza njenih predloga”.

Perić je istakao da skori izbori teško da su realan rasplet, ali je da je izvjesno da ćemo, kako je kazao, “gledati nadgornjavanja tokom pregovora i da ćemo, ako se budu ponašali kao u prethodnih 12 mjeseci, od stranaka slušati uzajamne optužbe dok se ne sklopi aranžman”.

”Čini mi se da će raspored u samoj Vladi više zavisiti od vještine pregovarača, nego li od beskompromisnih programskih stavova”.

Perić je ocijenio da je očito da borba nije nastala da bi se pružila konkretna rješenja koja bi zajednicu činila prosperitetnijom, funkcionalnijom i integrisanijom, te ponudila odgovornost ako se u tome ne uspije.

”To znači da smo ponovo na kolosijeku na kome interes građana nije u fokusu. Dok se težište politike ne izmjesti u tom pravcu, suštinski ćemo gubiti vrijeme”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.