Omeragić: Tehnička Vlada sa mandatom od godinu najrealnije rješenje
Omeragić

Manjine ne smiju biti izopštene iz bilo kojeg društvenog političkog procesa, kao do sada

Omeragić: Tehnička Vlada sa mandatom od godinu najrealnije rješenje

Nakon prvog dana razgovora premijera sa predstavnicima vladajuće većine može se zaključiti da najavljena rekonstrukcija Vlade neće donijeti bilo kakvu stabilnost unutar aktuelne većine, poručuju iz Bošnjačke stranke, koja još uvijek nije dobila zvaničan poziv za razgovore.

Portparol BS-a Adel Omeragić kaže za Portal RTCG da je tehnička Vlada, sastavljena od svih subjekata, sa mandatom od godinu, nešto što je najrealnije. 

Omeragić kaže da je priča o rekonstrukciji Vlade potvrdila ozbiljnu političku krizu unutar vladajuće većine.

“Na osnovu izjava učesnika sastanka s premijerom Krivokapićem nakon prvog dana razgovora, lako se može zaključiti da najavljena rekonstrukcija apsolutno neće donijeti bilo kakvu stabilnost unutar aktuelne većine. Potpuno je jasno da je prekršen sporazum tri lidera potpisan u septembru prošle godine”, kaže Omeragić.

Kako ističe, model ekspertske Vlade se pokazao kao nefunkcionalan i sama inicijativa o rekonstrukciji je, kako dodaje, priznanje samih činilaca većine da model ekspertske Vlade nije opravdao očekivanja.

“Sve i da dođe do rekonstrukcije Vlade, ja to doživljavam kao unutarstranačko pozicioniranje partija aktuelne većine u Vladi i na mjestima “po dubini”, u cilju stvaranja institucionalne prednosti na izvjesnim vanrednim parlamentarnim izborima”, poručuje Omeragić.

Ponavlja da na adresu Bošnjačke stranke nije stigao nikakav zvaničan poziv za razgovore.

“To na neki način i pokazuje odnos vlasti i premijera prema manjinskim partijama, ali i manjinskim narodima. Ipak, ono što bi ova Vlada morala da shvati jeste to da kakav će biti odnos Vlade prema manjinskim narodima, odrediće i tempo reformi i uspješnosti evropskog puta Crne Gore. Manjine koje čine četvrtinu našeg društva ne smiju biti izopštene iz bilo kojeg društvenog političkog procesa, što je nažalost do sada obilježilo rad nove većine”, upozorava Omeragić.

Na pitanje da li je za BS ulazak u Vladu jedna od opcija, Omeragić kaže da je upravo vrijeme potvrdilo ispravnost politike Bošnjačke stranke.

“Podsjećam javnost da smo mi prije godinu dana ponudili model manjinske Vlade, smatrajući i tada i sada da je to model koji bi u trenutnim okolnostima dao najbolje rezultate. Ipak, većina se odlučila za ekspertsku Vladu, koja će, kako stvari stoje trajati manje od godinu!”, navodi Omeragić.

Smatra i da je tehnička Vlada nešto što je najrealnije.

“Ako imamo u vidu odnose na političkoj sceni, posebno unutar same vlasti, kao i sve ono što bi trebali realizovati u narednom periodu (izmjena izbornog zakonodavstva, izbor Sudskog savjeta, izbor VDT-a..), smatram da je model tehničke Vlade nešto što je najrealnije”, navodi Omeragić.

To bi, kako dodaje, bila Vlada sastavljena od svih subjekata, sa ograničenim trajanjem do godinu dana.

“Njen glavni zadatak bi bio vraćanje građanskog povjerenja i priprema uslova za vanredne parlamentarne izbore ili ujedno izbore na svim nivoima”, precizira Omeragić.

Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.