Begović: Izmjene i dopune Zakona o sportu prihvaćene od strane Svjetske antidoping agencije

Begović: Izmjene i dopune Zakona o sportu prihvaćene od strane Svjetske antidoping agencije

Marko Begović. direktor Uprave za sport i mlade saopštio je da su izmjene i dopune Zakona o sportu, na kojim je radio u saradnju sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, pozitivno ocijenjeni i prihvaćeni od strane Svjetske antidoping agencije.

"Naime, kako se rad na pravnom-političkom uređenju oblasti antidopinga i usaglašavanju sa međunarodno obavezujućim standardima, odvijao svakodnevno, nijesam se želio oglašavati na nestručne i nesuvisle komentare. Takođe, bilo je više pokušaja opstrukcije sa ciljem da se onemogući da zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, riješimo ovaj problem u korist crnogorskog sporta i države Crne Gore. Tako je i sami predlog amandmana jedne partije opozicije išao u pravcu daljeg usložnjavanja ionako nezavidne pozicije crnogorskog sporta.

Dakle, ovdje smo jedino zbog dugogodišnje politizacije sporta, lošeg Zakona o sportu usvojenog 2018. godine, nedomaćinskog ponašanja u nadležnom organu državne uprave za oblast sporta i okoštalosti jednog dijela sistema sporta. Javnost želim upoznati da ćemo u narednom periodu dobiti negativno mišljenje od matičnog UNESCO komiteta, jer je i u odnosu sa tom međunarodnom organizacijom, u dužem vremenskom periodu zatajila pristojna i stručna komunikacija sa naše strane", kazao je Begović.

Podsjeća da ovaj problem nije nov i očekivalo se od njega kao nekadašnjeg konsultanta i člana Izvršnog odbora EPAS komiteta Savjeta Evrope za sport, da preuzme odgovornost i riješi problem.

"U narednom periodu, fokus će biti na potpunom oslobađanju sistema sporta od političkog uticaja, jer je vrijeme da se okrenemo primjeni najviših evropskih standarda, rukovodeći se demokratskim principima, vladavini prava, odgovornosti i javnosti u radu", rekao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.