U Hrvatskoj nisu ćevapi nego mljevenici
ilustracija

Nova riječ

U Hrvatskoj nisu ćevapi nego mljevenici

Ćevapi pod novim nazivom služe se u jednom restoranu u Zagrebu u pica testu, sa francuskom salatom i mnogo luka.

Tako je restoran na Kajzerici u Zagrebu predstavio gastronomski novitet – mljevenike.

Ukoliko vas mljevenike podsećaju na jelo koje već postoji – riječ je o ćevapima.

Vlasnik restorana u Zagrebu ističe da su se na novi naziv jela odlučili kako ne bi uvrijedili komšije.

“S obzirom na to da se Bosna i Hercegovina smatra zemljom ćevapa, odlučili smo da pokrenemo nešto što bi baš bilo naše – hrvatsko. Da ne bismo uvrijedili ljude iz susjedne države i nazvali ih ćevapima, odlučili smo da napravimo – mljevenike”, naglašava za 24sata.hr Domagoj Delač, vlasnik restorana.

Kako kaže, dugo su isprobavali sastojke za “mljevenike” kako bi došli do savršenog recepta.

“Kod nas će se mljevenici sastojati od svinjetine i junetine, u razmjeri u kojoj će prevladavati junetina, ali će svinjski but dati dovoljno masnoće da mljevenik bude poprilično sočan”, naglasio je vlasnik restorana i dodao da je da se mljevenik služi u pizza testu uz francusku salatu i mnogo luka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.