„Imala sam 10 godina“ u Crnogorskoj kinoteci
ilustracija

Dani evropske baštine u Podgorici

„Imala sam 10 godina“ u Crnogorskoj kinoteci

Dugometražni dokumentarni film „Imala sam 10 godina“, u režiji Velibora Čovića, biće prikazan večeras u 20 sati, u Crnogorskoj kinoteci, u okviru obilježavanja Dana evropske baštine.

Riječ je o ostvarenju koje je u maju ove godine nagrađeno na International Filmmaker Festivalu u Njujorku – IFFNY 2021. Film je osvojio Specijalno priznanje za izvanredan doprinos dokumentarnom filmu.

Film prati priču satkanu od sjećanja na izbjegličke dane, kada je 1999. godine preko 100 hiljada građana Kosova utočište pronašlo u Crnoj Gori. Autor Velibor Čović obratiće se podgoričkoj publici nakon projekcije filma.

Producent filma „Imala sam 10 godina“ je kompanija “A Production“ iz Podgorice, a realizovan uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Fonda za manjinska prava.

Sinoć je, u bioskopskoj sali Kinoteke „Gojko Kastratović“, prikazan film Danila Marunovića “Mirsada”, koji prikazuje dramatične životne okolnosti mlade Romkinje, koja od treće godine prosi na ulicama Podgorice. Film preko dirljivih i emotivnih ličnih sudbina romske djece komentariše fenomen opstanka romske kulture i načina života u modernom vremenu.

Ulaz na projekcije je besplatan, uz neophodno posjedovanje jednog od propisanih dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde. Iz Kinoteke podsjećaju da je u unutrašnjosti bioskopa obavezno nošenje zaštitne maske. Projekcije filmova realizuju se u okviru programa Kinoteke „Na margini“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.