Crna Gora je mogla da pokloni vakcine prije isteka roka i uništenja
ilustracija

Crna Gora je mogla da pokloni vakcine prije isteka roka i uništenja

Vakcine koje su donirane ne mogu biti nuđene drugim zemljama, kazala je juče ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za novinare. Ona je to navela u odgovoru na pitanje Pobjede da li su doze Astra Zeneke koje su uništene mogle biti donirane zemljama kojima nedostaju.

Ona je kazala da vakcine sa isteklim rokom trajanja ne mogu biti date nikome, a na potpitanje da li su prije toga nuđene nekoj od zemalja sa niskim obuhvatom odgovorila – da nijesu.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je za Pobjedu da svaka zemlja ima suvereno pravo da odluči što će da radi sa onim vakcinama kojima eventualno može da istekne rok trajanja.

Ona je naglasila da SZO “ne dijeli” vakcine na kupljene ili donirane, već je važno da li je riječ o vakcinama koje su dobile “zeleno svijetlo” od strane SZO Ili ih je odobrilo neko regulatorno tijelo kao bezbjedne, djelotvorne i kvalitetne.

“Kao što zemlja suvereno odlučuje o modalitetu nabavke, isto tako zemlja donosi odluku o distribuciji i alociranju vakcina unutar svojih granica. Ovo podrazumijeva da zemlja upravlja i rizikom koji se odnosi na rok upotrebe vakcina i preduzima mjere mitigacije rizika. (ublažavanja. prim aut) . Ako se desi da istekne rok, ta je zemlja dužna da shodno svojim protokolima i pravilima upravljanja medicinskim otpadom tu količinu na adekvatan način zbrine”, kazala je Brajović.

Postoji mogućnost da se viškovi vakcina preusmjere preko COVAX platforme, što je potrebno blagovremeno najaviti.

“Kroz Kovaks mehanizam predvidjeli smo modalitete da zemlje prate dinamiku, realizaciju i administriranje vakcina, da prate količine koje imaju na zalihama i koji im je rok kao i da prate koji je zahtjev od strane stanovništva za vakcinacijom”, kazala je Brajović Pobjedi.

Montefarm je prije nekoliko dana firmi Hemosan iz Bara otpremio 21.360 doza Astra Zeneke kojima je rok istekao. Još se ne zna koliko će obrada tog farmaceutskog otpada koštati našu zemlju. Uništeno je 10.000 vakcina koje su donacija, a ostatak je nabavljen preko Kovaksa.

Kakva je sudbina preostale Astre? 

Na skladištu Montefarma ima 6.300 doza Astra Zeneka doza sa naznačenim rokom, a nakon isteka proslijediće se firmi Hemosan – Bar radi dalje dobro poznate procedure, odgovoreno je Pobjedi iz te ustanove.

Astra Zeneka, čiji rok je istekao, već je poslata na uništenje.

“Preostale količine, čiji rok je do 31. 10. 2021. prema garanciji proizvođača još nijesu povučene sa vakcinalnih punktova, jer je rok upotrebe do naznačenog datuma”, odgovoreno je iz Montefarma Pobjedi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.