Poskupljuje kafa u Crnoj Gori: Sigurno će cijena 100 g doći do jednog eura
ilustracija

Poskupljuje kafa u Crnoj Gori: Sigurno će cijena 100 g doći do jednog eura

U narednih mjesec dana doći će osjetnog poskupljenja kafe u Crnoj Gori. Osnovni uzrok ovog poskupljenja je ogroman rast cijene sirove kafe na svjetskom tržištu, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza.

Vlasnik kompanije Mokamard koja proizvodi MMS i KOPA kafu Dragan Marković za CdM kaže da Crnu Goru očekuje drastično poskupljenje kafe.

“Osim cijene sirove kafe, poskupilo je sve vezano za kafu – ambalaža, repromaterijal, plin i nafta. U posljednja tri četiri mjeseca cijene svega navedenog su značajno porasle”, naglašava Marković.

On ističe da su prije 10-15 dana podigli cijene MMS kafe, i najavljuje da će u narednih nekoliko danima poskupiti i KOPA.

“A onda će za jedno mjesec dana i MMS i KOPA ponovo poskupiti. Ukupno poskupljenje biće osjetno. Kakvo je trenutno stanje sigurno će cijena 100 grama kafe doći do jednog eura. Ovo se nešto čudno dešava, sve se mijenja iz dana u dan. Kao što je cijena skočila, može i da padne, što bi ja lično i volio, ali kako je krenulo teško da do toga može doći”, zaključio je Marković u izjavi za CdM.

Bobo Babić iz Crnagoracoopa je rekao da su neke kafe u prethodnom periodu poskupile, i dodao da se može očekivati dalji skok cijena.

“Kafa u Crnoj Gori je već poskupila. Došlo je do ogromnog skoka cijene sirove kafe. Tako da će cijena kafe rasti u cijelom regionu, a ne samo kod nas”, kazao je CdM-u Babić.

Situacija iz Brazila dosta odrazila na cijenu na berzi i kafa je poskupila za više od 100 odsto. Brazil je zaslužan za 30 odsto ukupnog svjetskog izvoza kafe.

CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.