Raste potražnja za IT kadrovima
Ilustracija

Istraživanje sajta za zapošljavanje

Raste potražnja za IT kadrovima

U prvih osam mjeseci 2021. godine domaće IT tržište rada doživjelo je značajan rast broja oglasa za posao, pokazuju podaci koje je objavio sajt za zapošljavanje IT kadrova u Srbiji Helloworld.rs, koji posluje u okviru Infostud grupe.

Prema podacima ovog sajta, u prvih osam mjeseci objavljeno je 6.846 oglasa, a od toga se skoro četvrtina odnosi na poslove koji se rade od kuće.

U pomenutom periodu, kako se ističe, rast ponude poslova iznosi 58 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok u poređenju sa 2019. ova brojka iznosi 53 odsto.

"Prema oglasima objavljenim od početka godine, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Podaci su potvrdili da poslodavci i dalje teško dolaze do programera viših senioriteta, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada“, navodi sajt.

Poslodavcima je, kako se ističe, teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namjienjeno programerima sa više godina radnog iskustva.

"Tako su kompanije prije svega raspisivale oglase namenjenе mediorima – čak 62 odsto, seniorima – 29 odsto dok je za juniore objavljeno devet odsto oglasa za posao“, navodi ovaj sajt.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.