Borovinić Bojović:  Nadamo se dobrim vijestima iz Brisela i povodom pridruživanju naše države EU digitalnom sertifikatu

Ministarka zdravlja sa fon der Lejen

Borovinić Bojović: Nadamo se dobrim vijestima iz Brisela i povodom pridruživanju naše države EU digitalnom sertifikatu

Tender za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) mogao bi da bude objavljen tokom četvrtog kvartala, idealno u oktobru, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u Institutu za javno zdravlje predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i premijeru Zdravku Krivokapiću predstavila investicije Evropske unije u crnogorsko zdravstvo.

Ukupan budžet za izgradnju obje klinike iznosi 8,5 miliona eura, a projekat se 100 odsto finansira iz fondova EU.

"Nova zgrada će se sastojati od donjeg nivoa, prizemlja i dva gornja sprata. Ukupna bruto građevinska površina iznosi 5.530,59 m2, a neto površina bez donjeg nivoa 3.504,25 m2. Pripremljen je tenderski dosije koji je proslijeđen Delegaciji EU na odobrenje. Nakon sastanka s Kristinom Oanom Popom i saradnicima, tenderski dosije je u finalnoj fazi pripreme. Očekujemo da bi tender mogao da bude objavljen tokom četvrtog kvartala 2021. godine, idealno već u oktobru“, kazala je Borovinić Bojović.

Ukupna pomoć koju smo do sada dobili iznosi 55 miliona eura a pomoć se ogleda kako kroz direktnu budžetsku podršku, tako i kroz sredstva za izgradnju klinika, nabavku vakcina, laboratorijske opreme...

Borovinić Bojović je izdvojila ugovor o grantu "EU4Health: Doprinos dostupnosti i pristupu vakcinama protiv COVID-19 u Crnoj Gori", čija je vrijednost 2,4 miliona eura.

"Bespovratna sredstva predviđaju nabavku vakcina koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, kao i nabavku pomoćne opreme za skladištenje vakcina, ali i troškove u procesu promocije imunizacije“, navela je Borovinić Bojović.

Ministarka je skrenula pažnju na to da je Crna Gora od nula vakcina i nula vakcinisanih u decembru 2020. godine do danas obezbijedila preko 820 hiljada vakcina protiv koronavirusa.

Više od 50 odsto punoljetnih, koji se vakcinišu u Crnoj Gori, dobilo je makar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa dok je preko 44 odsto vakcinisano u cjelosti.

"Za mnoge neočekivano, ali kao posljedica posvećenog rada, Crna Gora je organizovala jedan od najefikasnijih procesa imunizacije protiv koronavirusa. Otvorili smo čak 130 vakcinalnih punktova, pa je prvih dana odziv prelazio 10 hiljada. To je naš kapacitet usluge kom nam se divila i Evropa. Imunizacija je omogućena i u vakcinalnim autobusima. Uz to, obezbijedili smo i vakcinaciju u porodičnim kućama i firmama“, navela je Borovinić Bojović.

U kompletnom procesu, kako je naglasila, nemjerljiv doprinos daje Evropska unija.

"Kao što ste i sami ranije naznačili: pandemija je maraton, a ne sprint. Crna Gora će svoju obavezu ispuniti, kao što to vi činite – na pravi način, a jedni pravi je evropski način. S ciljem da se više nikad nijedna lokalna epidemija ne pretvori u svjetsku pandemiju, Crna Gora, u okviru svojih mogućnosti radi sve da ubrza proces vakcinacije a, osim toga, nadamo se dobrim vijestima iz Brisela i povodom pridruživanju naše države EU digitalnom sertifikatu. To je jedan od alata u procesu savladavanja pandemije. EU digitalni kovid sertifikat će, kako se nadamo, biti prvi dokument Evropske unije kog će naši državljani koristiti ravnopravno sa Vašim državljanima. Crnogorsko zdravstvo, u tom smislu, biće dio EU, vjerujemo, i prije zvaničnog prijema kom se cijelo društvo raduje“, zaključila je ministarka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.