4 drona visoke tehnologije za nadzor crnogorske granice i 8 policajaca iz Austrije za intervencije
Sa sastanka

4 drona visoke tehnologije za nadzor crnogorske granice i 8 policajaca iz Austrije za intervencije

Danas je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović ugostio delegaciju Republike Austrije koju je predvodio savezni ministar za unutrašnje poslove Republike Austrije, Karl Nehamer.

Sekulović je ovom prilikom saopštio da resori unutrašnjih poslova dvije prijateljske zemlje imaju kvalitetnu saradnju na planu borbe protiv organizovanog kriminala, pranja novca, međunarodnog terorizma i trgovine ljudima, sprečavanja krijumčarenja narkotika i suzbijanja ilegalnih migracija.

Sekulović je zahvalio Austriji na podršci koju pruža integracionom procesu Crne Gore, ali i na najavljenoj donaciji specijalne visoko sofisticirane tehnologije za unapređenje zaštite crnogorskih granica u vidu četiri moderna drona i pomoći policijskih službenika Austrije u radu crnogorske policije. Naglasio je da je zaštita granica u vrhu prioriteta i iskazao očekivanje da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije, čime će imati i obavezu da maksimalno zaštiti bezbjednost svoje granice, budući da će crnogorska granica biti  i granica EU.

"Crna Gora je izgradila efikasan sistem za upravljanje migracijama, ali imajući u vidu da je za migrante tranzitna zemlja, prepoznaje značaj kontinuiranog jačanja postojećih mehanizama.Naš prioritet u  ovoj oblasti je uvođenje sistema elektronske identifikacije migranata, uspostavljanje efikasne procedure azila, te zaključivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama porijekla migranata. Crna Gora će i u narednom periodu biti pouzdan partner Austriji kada su u pitanju izazovi ilegalnih migracija, a prilog tome je i naša aktivna uloga u mehanizmu Zajedničke koordinacione platforme“, istakao je Sekulović.

Ministar Karl Nehamer je kazao da  Austrija snažno podržava Crnu Goru na putu pridruženja Evropskoj uniji i da su vidljivi napori koje na tom planu u kontinuitetu ulaže, a koji je  čine kredibilnim partnerom.

Kazao je ga raduje što sa ministrom Sekulovićem dijeli zajednička načela kada je u pitanju bezbjednost granica. Saopštio je da ilegalne migracije zahtijevaju globalan odgovor i da je sa aspekta bezbjednosti  angažman crnogorskih organa  od velikog značaja za zaštitu austrijske granice.

„Uvjeren sam da će donacija crnogorskom MUP-u u vidu četiri savremena drona i učešće osam austrijskih policajaca u policijskim intervencijama u Crnoj Gori biti izuzetno korisna i omogućiti još uspješnije akcije i efikasne rezultate. Crna Gora i Austrija imaju zajednički cilj a to je zaštita naših granica“, poručio je Nehamer.

Današnja posjeta bila je prilika da ministri konstatuju da će u narednom periodu saradnja biti još  intenzivnija i sadržajnija. Tradicionalno dobre crnogorsko-austrijske odnose ćemo nastaviti da unapređujemo  u svim oblastima od interesa za dvije države i naše građane, poručili su ministri.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.