Boljević: Stiže 40.000 Sputnjik V i 150.000 doza lajt verzije
Ilustracija

"Čeka se samo odluka Vlade"

Boljević: Stiže 40.000 Sputnjik V i 150.000 doza lajt verzije

Član pregovaračkog tima za nabavku ruske vakcine kao i šef katedre na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi Sergej Boljević kazao je za Pobjedu da je postignut dogovor o nabavci Sputnjik lajt vakcine, te da se samo čeka odluka Vlade koja bi trebalo da bude donešena na sjednici zakazanoj 14. oktobra.

Prema njegovim riječima, odluka Nacionalnog stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) je da se našoj zemlji distribuira 150.000 doza i to po 50.000 mjesečno.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović u avgustu je najavila da će naša Vlada u najskorijem roku obaviti potrebne procedure za uvoz Sputnjik lajta. Crnogorska i ruska strana prvo su pregovarale o nabavci oko pola miliona doza ove vakcine, zatim su eksperti iz NITAG tražili da se uveze oko 300.000, a konačna odluka svela se na 150.000 doza.

Sporne Sputnjik V vakcine

Boljević je za naš list najavio i da se već krenulo u proceduru slanja i spornih 40.000 doza Sputnjik V vakcina koje su trebale da stignu još u maju ali je nabavka obustavljena zbog produženja intervala davanja druge doze sa 21 na 90 dana. Iz Ministarstva zdravlja su ranije pojasnili da očekuju dodatne informacije i dokumentaciju koja uključuje i odobrenje ove izmjene od strane regulatornog organa/savjetodavnih tijela za imunizaciju zemlje porijekla (Rusije) kao i od strane regulatornih organa/ savjetodavnih tijela za imunizaciju drugih zemalja.

Profesor Boljević ponovio je da iako je Sputnjik lajt jednodozna vakcina, da se ona uglavnom daje kao treća doza i da se može primiti nakon bilo koje vakcine.

"Ovu vakcinu još ne mogu da prime nevakcinisane osobe. To tek treba da se ispita. Sputnjik lajt je takozvana buster vakcina odnosno, ona koje se daje kao treća doza".

On je naglasio da će građani koji se odluče za rusku vakcinu imati mogućnost da prime Sputnjik V kao prvu dozu.

Treća doza

Konačna odluka o trećoj dozi još nije donijeta. Iz Instituta za javno zdravlje Pobjedi su rekli da je Nacionalno stručno savjetodavno tijelo zasijedalo povodom toga te da se trenutno usaglašavaju zaključci.

Preporuke će, kako su kazali, biti proslijeđene Ministarstvu zdravlja u narednih dva dana.

"Najveći dio posla je odrađen i preporuke će, kako je najavljeno i ranije do kraja mjeseca biti dostavljene Ministarstvu zdravlja da ih verifikuje nakon čega će o tome biti obaviještena javnost", poručuli su iz Instituta.

Treća doza, preporučena je samo najtežim i hroničnim pacijentima i to samo ako analiza antitjiela na SARS-CoV-2, najranije dva mjeseca nakon druge doze vakcine pokaže ,,da nije došlo do serokonverzije, odnosno da je rezultat negativan“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.