Stupić: Slika Svetog Save, dok sam ja na čelu gimnazije neće biti pomjerena ni za milimetar
Slavica Stupić

Stupić: Slika Svetog Save, dok sam ja na čelu gimnazije neće biti pomjerena ni za milimetar

Uprava za inspekcijske poslove naložila je VD direktorici JU Gimnazije Kotor Slavici Stupić da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije.

Stupić je naglasila da član opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, kako kaže, nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već o uramljenoj kopiji slike. Ona je jasno poručila, da dok se nalazi na toj funkciji ta slika neće biti pomjerena ni za milimetar.

Stupić navodi da je stav Nastavničkog vijeća, nakon što su dobili zvaničan Zapisnik Uprave za inspekcijske poslove je da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomjerati, jer bi tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

Poručila je da ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru.

Ponovila je stav da slika Sv. Save, dok je ona na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar.

"Slika Svetog Save, prema riječima jednog od bivših direktora, G-dina Mirka Maslovara, nalazi se u tom kabinetu punih 38 godina, tako da  sam je na tom istom mjestu i zatekla kada sam imenovana za VD direktorice. Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren, jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno. Kao najbitnije, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već  o uramljenoj  kopiji slike Sv. Save, koja stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala  koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja", navela je Stupić.

Istakla je da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.