Borovinić Bojović zahvalila medijima:  Svaki drugi punoljetni građanin vakcinisan protiv koronavirusa, ove godine nema lažiranja i friziranja podataka da bismo bili upodobljeni niti
Borovinić Bojović

Priznanje svim cg medijima za profesionalan pristup prilikom izvještavanja o vakcinaciji

Borovinić Bojović zahvalila medijima: Svaki drugi punoljetni građanin vakcinisan protiv koronavirusa, ove godine nema lažiranja i friziranja podataka da bismo bili upodobljeni niti "corona free"

Rezultat u procesu vakcinacije protiv koronavirusa je uspjeh kojem je, između ostalog, doprinijelo profesionalno i naučno utemeljno izvještavanje crnogorskih medija, ocijenila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, dodajući da je ove godine urađeno četiri puta više testova nego tokom prošle.

Ona je to rekla na na konferenciji Crna Gora u vrijeme pandemije – činjenice i izazovi, koja je dio završnih aktivnosti projekta: COVID19 Izvještavanje: Šta se krije iz pandemije?.

Ona je poručila da kao ministarka zdravlja odaje priznanje svim crnogorskim medijima za profesionalan, naučno utemeljen, pristup prilikom izvještavanja o vakcinama i imunizaciji.

"Crnogorski mediji su, za razliku od nekih kolega u regionu i svijetu, odoljeli “žutilu tiraža” po cijenu javnog zdravlja, i zahvalna sam im svima na tome. To je jedan od razloga zahvaljujući kome Crna Gora, u kojoj je dugo i ozbiljno zapuštana oblast vakcinacije, danas ima svakog drugog punoljetnog građanina koji je vakcinisan protiv koronavirusa”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je podjsetila da je više od 50 odsto punoljetnih građana Crne Gore primilo prvu dozu vakcine, i da očekuje da će savjesno i odgovorno ponašanje svih građana ići u prilog povećanja ovog procenta.

„Rezultat u procesu vakcinacije ne možemo a da ne smatramo solidnim uspjehom“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je vakcinisano i preko 85 odsto zdravstvenih radnika.

„Ponosna sam na činjenicu da su ljekari i medicinsko osoblje postali dio medijske svakodnevnice, jer praktično da nema dana kada se naš glas ne
čuje preko nekog medija“, kazala je Borovinić Bojović.

KonferencijaCrnaGorauvrijemepandemijeinjeniceiizazovi

Ministarka je dodala da "zahvaljujući medijima znamo da je COVID testiranje u Njemačkoj tokom prošle godine do oktobra koštalo kao dva PCR sistema".

"Pamtimo da se svojevremeno na nalaz PCR testa čekalo po sedam-osan dana. Tako smo ulazili u epidemiološki skandal. Zato, između ostalog, s ponosom mogu da kažem da ove godine nema lažiranja i friziranja podataka da bismo bili upodobljeni niti "corona free" niti bilo kojoj zelenoj listi već testiramo najmanje četiri puta više nego tokom 2020. godine jer nema kontrole epidemije bez opširnog istraživanja. A, upravo je opsežno, a ne jednostrano istraživanje, tačka gdje se zdravstvo i mediji srijeću i ukrštaju, a samo iz tog sveobuhvatnog nalaza izvodi pravilan i tačan nalaz. Rendgen pluća ne može da se očita samo iz nalaza šećera niti obratno. Zato molimo javnost da obrati pažnju na činjenicu da je npr. Klinički centar Crne Gore (KCCG) tokom prošle godije bio zatvoren pola godine za sve što nijesu bili hitni i COVID pacijenti, a od januara 2021. KCCG radi apsolutno sve, nikad nije zastao ni na sat, a u Crnoj Gori, svake nedjelje, u svim bolnicama, domovima zdravlja i Hitnoj pomoći uradimo oko 140 hiljada pregleda, operacija, prijema i sl", poručila je Borovinić Bojović.

Šefica Odeljenja za kulturu i medije, Ambasada SAD u Crnoj Gori, Nikol Galager, kazala je da je cilj Ambasade da podstaknu i ojačaju kontrolnu
ulogu medija i kvalitet njihovog izvještavanja.

„Pandemija je potvrdila koliki je značaj ozbiljnih i profesionalnih medija“, kazala je Galager.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, smatra da se epidemiološka situacija ne razlikuje mnogo od
situacije tokom prošle godine.

„Sada svi vidimo da u regionu i Evropi imamo trend rasta oboljelih, a manje više  Crna Gora je „uvijek slika Evrope u malom“, kazala je
Brajović, prenos Mediabiro.

Ona je napomenula da je solidarnost riječ koja se sada „konzumira izuzetno“.

Brajović je istakla da je do sada distribuirano 5,7 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.