Politička situacija uticala na cjelokupan imidž CG kao turističke destinacije
Sa press konferencije

UPCG predstavila rezultate anketnog istraživanja o uspješnosti ljetnje turističke sezone

Politička situacija uticala na cjelokupan imidž CG kao turističke destinacije

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona za crnogorske privrednike bila je uspješna a ostvareni rezultati iznad očekivanja, podaci su anketnog istraživanja koje je Unija poslodavaca Crne Gore prezentovala na danas održanoj konferenciji za novinare.

Tim povodom obratili su se clan upravnog Odbora UPCG Nenad Drašković, savjetnica u sektoru sa PR i marketing UPCG Marina Jovanović i savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Filip Lazović.

Anketa UPCG realizovana je početkom septembra na uzorku od 215 privrednika iz turističke i povezanih djelatnosti iz sve tri regije u cilju procjene uspješnosti ljetnje turističke sezone kao i identifikovanja pitanja i izazova sa kojima se sektor turizma suočava.

Lazović je kazao da UPCG teži da argumenaciju temelji na nečemu što je dokazano kao što su podaci iz svih istraživanja.

“Ove godine smo imali turističku sezonu koja je bila po mnogima iznad očekivanja ali je posebno važno na ono što su privrednici ukazali kao problem”, rekao je on.

Marina Jovanović predstavila je rezultate anketnog istraživanja.

“Što se tiče uspješnosti sezone 74 odsto ispitanih privrednika je kazao da je sezona bila iznad očekivanja dok je 16 odsto navelo da je sezona bila u skladu sa očekivanjima. Za 10 odsto ispitanika uspješnost ove turističke sezone bila je ispod očekivanja”, kazala je ona.

Ovo su, navodi, izuzetno dobri podaci ako se uzme u obzir da je 2020. za turističke privrednike bila najgora.

Sezona je, kaže, bila uspješna i po kriterijumu tražnje i prihoda.

Najviše je bilo gostiju iz regiona a veliki pad je zabilježen što se tiče istočnih zemalja.

“Što se tiče broja zaposlenih, u periodu jun - avgust kod 51 odsto ispitanika ostao je isti  kao u uporednom period 2019. dok je 32 odsto ispitanih izjavilo da je povećan broj zaposlenih. To možemo povezati sa tim da je 2020. bila loša i usljed krize je došlo do velike nezaposlenosti. 55 odsto zaposlenih su strana radna snaga dok je 45 domaća. Ovo je problem sa kojim se privredni sektor konstantno bori”, kazala je Jovanović.

Što se tiče postsezone, tokom juna i jula privrednici su bili optimistični.

“Međutim, 72 odsto ispitanika je izjavilo da će u postsezoni doći do smanjenja tražnje za njihovim uslugama dok 28 odsto smatra da će tražnja ostati na nivou 2019.”, podaci su istraživanja.

Na sve ovo uticalo je to što smo u mnogim zemljama stavljeni na crvenu listu.

Prema anketnom istraživanju, na funkcionisanje sektora turizma uticala je, na prvom mjestu, globalna kovid 19 pandemija, nakon toga infastruktura i transport, neadekvatna radna snaga, neregistrovan smještaj kao i nedostatak finansija.

Po riječima privrednika, prosto je nemoguće da ne postoji resorno ministarstvo turizma i smatraju da bi ga pod hitno trebalo formirati. Isto tako, anketirani privrednici kazali su da mora doći do stabilizacije političke situacije.

“Politička situacija je uticala na cjelokupan imidž i sliku koju šaljemo u svijet”, stav je privrednika.

Privrednik Nenad Drašković, član odbora Unije poslodavaca, kazao je da je postsezona podbacila.

“Za ovu turističku sezonu nije realno očekivati rezultate ni iz 2019. ni iz 2020. Pretprošla godina bila je rekordna i nerealno je očekivati da se nakon 2020. postignu impozantni rezultati. U predsezoni u odnosu na 2020. imali smo rezultate bolje čak 80 odsto, dok je to u odnosu 2019. podbacilo za 37 posto”, rekao je on.

Turistička sezona je, kaže, protekla iznad očekivanja a u početku su svi bili skepitčni kako će se odvijati.

“Ono što se nije desilo a nije ni bilo realno očekivati, jeste da nismo imali organizovan turizam i zato nemamo finansijske rezultate kakve smo imali u prethodnim godinama”, rekao je on.

 Drašković smatra da je u narednom periodu važno donošenje važnih stateških dokumenata.

“Privredna grana koja ostvaruje 25 odsto bruto društvenog proizvoda nema svoje mnistrastvo a to je nasušna potreba turizma”, dodaje on.

Turizam je, prema njegovom mišljenju, u posljednjih 40 godina bio u vrlo teškim situacijama.

“Ovo je treći put da pada na koljena. Prvi put je bilo nakon zemljotresa 1979., nakon toga nakon raspada Jugoslavije i sada tokom pandemije. Svaki put turizam je uspio da stane na noge i da rezultate koji se od njega očekuju”, zaključio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.