Drakić: Korona uticala na privrednu aktivnost
Drakić u Jutarnjem programu TVCG

Drakić: Korona uticala na privrednu aktivnost

Predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić ocijenila je da je pandemija korona virusa uticala na privrednu aktivnost, ali i izazove u poslovanju koji su dodatno došli do izražaja, poput sive ekonomije, nelojalne konkurencije, nelikvidnosti privrede...

Ona je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da je prethodna godina u znaku uticaja pandemije na ekonomsku aktivnost, što je dovelo do pada BDP-a od 15,3 odsto.

"U ovoj godini, na globalnom nivou, krenula je masovna imunizacija, što je omogućilo popuštanje epidemioloških mjera i oporavak ekonomije. Nakon pada u prvom kvartalu od 6,4 odsto, u drugom kvartalu imamo oporavak koji je na nivou od 19 procenata", rekla je Drakić, navodeći da se sektor turizma najbrže oporavljao.

Drakić je podsjetila da smo u prvoj polovini godine, u odnosu na 2020. godinu, imali rast broja turista za 88 odsto, odnosno dolazaka za 111 procenata.

I dalje, kaže ona, imamo značajnu stopu nezaposlenosti koja je na kraju avgusta bila 23,3 odsto, što je 5,5 odsto više u odnosu na avgust 2020, odnosno 8,5 odsto u odnosu na osmi mjesec 2019.

Ukazala je na značaj diverzifikacije privredne aktivnosti i oslanjanje na one sektori koji mogu biti otpornji na krizu: "Tu prije svega mislim na održivu poljoprivredu, sektor energetike, i na one industrijske sektore u kojima možemo imati prednosti, a to su proizvodnja od drveta, građevinskog materijala..."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.