Varhelji: Cilj je da do kraja mog mandata makar jedna država Zapadnog Balkana pristupi EU
Bečić i Varhelji

Susret s Bečićem

Varhelji: Cilj je da do kraja mog mandata makar jedna država Zapadnog Balkana pristupi EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Osvrnuvši se na posvećenost evropskih institucija politici proširenja, predsjednik crnogorskog parlamenta je podsjetio da je Crna Gora jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i tri privremeno zatvorila, te poručio da  punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Crne Gore i opredjeljenje koje nema alternativu. Kako je naglasio, Crna Gora je odlučna da dovrši započete reformske procese.

U tom kontekstu, Bečić je napomenuo da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, „koju je Evropska unija još jednom potvrdila i u svom predlogu nove metodologije pregovora“.

Izrazivši očekivanje da će upravo nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja, Bečić je istakao da odluka da novi pristup bude usvojen, u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa EK i državama članicama, „gradimo proces i radimo na njemu“.

Upravo u svjetlu primjene Nove metodologije za pristupanje EU, Crna Gora, kako je ocijenio predsjednik crnogorskog parlamenta, ima dva snažna argumenta za politički dijalog na visokom nivou: jedina je država kandidat koja ima otvorena sva poglavlja pregovora, i dodatno,  od početka pregovora s EU dosljedno i blagovremeno se usklađujemo sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je strateški orijentir  koji u ekonomskom smislu nije bio jednostavan za Crnu Goru, ali i  jasan pokazatelj geopolitičke orijentacije, između ostalog i kao punopravne članice NATO-a.

Navodeći da je upoznat sa političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori, komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji je poručio da podržava napore Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Kako je komesar istakao, svoj mandat je započeo sa snažnim ciljem da do kraja mandata „makar jedna članica Zapadnog Balkana dovede proces pristupanja Evropskoj uniji do faze finalizacije“.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno nastaviti sa postizanjem značajnih rezultata na svim poljima, koji će u najkraćem roku obezbijediti Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju.

Sastanak je bio prilika i da se predsjednik crnogorskog parlamenta zahvali na svesrdnoj pomoći EU njenih država članica u suočavanju sa posljedicama pandemije korona virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.