Europol razbio balkanski narkokartel, optužena 61 osoba, “palo” 2,6 tona kokaina(VIDEO)

Nakon dosad neviđene međunarodne operacije organa za sprovođenje zakona iz osam zemalja podnesene su prijave protiv 61 pripadnika balkanskog narkokartela koji Evropu snadbijeva kokainom, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske.

Od njih 61, uhapšeno je 23 (13 u Španiji 10 u Sloveniji), zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 eura u gotovini, te devet luksuznih vozila i pet motora.

Protekle godine je sprovedeno niz akcija u okviru Operativne radne grupe između Španije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije, uz koordinaciju aktivnosti koju je vodio Europolov Evropski centar za teški i organizovani kriminal.

Ova izrazito mobilna kriminalna organizacija imala je aktivne ogranke u nekoliko evropskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, navodi MUP.

Europol je Operativnu radnu grupu osnovao u julu 2020. godine s ciljem povezivanja svih uključenih zemalja u koordinaciji zajedničke strategije usmjerene na razbijanje cijele mreže. Od tada Europol kontinuirano osigurava najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu.

U okviru obavještajnih aktivnosti koje su sproveli zajedno sa svojim međunarodnim kolegama, španski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je ovaj kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Preduzete su posebne mjere nadzora kriminalaca tokom njihovih višestrukih putovanja između Španije i Južne Amerike kako bi organizovali završne pojedinosti uvoza više od 1,25 tone kokaina.

Istraživanje je dobilo zamah u martu ove godine kada su vođe tog kartela otputovali u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Te dvije osobe - koje je Europol smatrao visokovrijednim metama, do tada su izbjegavale lično prisustvovati sastancima kako bi izbjegle policiju.

Po ovom saznanju rano ujutro 10. marta 2021. godine pripadnici španske nacionalne policije (Policía Nacional) izvršili su iste racije u gradovima Taragoni, Baseloni, Geroni i Valenciji te uhapsili trinaest osoba, uključujući dva narkobosa i policijskog službenika koji je sarađivao sa kriminalističkom organizacijom.

Španski istražitelji takođe su razbili alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

U naknadnoj akciji, u maju 2021. godine, slovenska nacionalna policija nadležnim tijelima prijavila je 48 ostalih pripadnika organizovane kriminalne grupe zbog uključenosti u širenje kokaina i marihuane u Evropi. Od toga je do sada uhapšeno ukupno 10 osumnjičenih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.