5 toksičnih tipova veza i kako iz njih izvući živu glavu
ilustracija

5 toksičnih tipova veza i kako iz njih izvući živu glavu

Ne, ovdje ne mislimo na to da biste istog trena trebali leći pokraj nekog seksi stranca na plaži i započeti vezu jer je vaša, eto, u krizi, nego da biste trebali uložiti trud da spasite trenutnu vezu i izbjegnete onu nemoguću.

Bez brige, naši su metodi i terapije nježni, zabavni i učinkoviti, objašnjava Cosmo.hr.

Zbogom dosadi, leptirići dragi, dobro došli!

 

PROBLEMI S VEZIVANJEM

Ne znamo kako, ali uvijek naletite na pogrešnog frajera: onaj koji se iskrade iz vašeg stana prije zore, zatim onaj kojem treba 48 sati da vam odgovori na WhatsApp, a trećeg koji je zaboravio spomenuti da ima curu da i ne spominjemo. Ukratko, kao da vam na čelu piše “Tražim frajera koji ima problem s vezivanjem.” Fenomen zbog kojeg patite već je odavno poznat, a odsad nosi novo ime - fleabagging. Da, pogodili ste, nazvan je po Amazonovoj hit-seriji “Fleabag” u kojoj glavna junakinja dovlači u krevet tipove sve jednog goreg od drugog. Pogađate, ni njene odluke nisu baš sjajne. Pitanje za milion eura glasi - zašto Fleabag, kao i milioni drugih žena, ima baš tu sreću da, kako pjevaju Nina Badrić i Emilija Kokić - naleti na majmuna? Ispravak navoda! Ako je vjerovati psiholozima, ovdje bi trebalo pisati - ne zašto naleti nego zašto baš takve traži. Naime, istražitelji sa Univerziteta u Torontu otkrili su nedavno da nas privlače upravo oni ljudi koji proizvode naš podsvjesni stil vezivanja. Ok, zvuči jednostavno, ali ako malo razmislite o tom fenomenu, on bi vas možda mogao poštedjeti sledeće dejting katastrofe. Dakle, prvo što trebate zapitati sebe, a na frajera jeste što želite, kaže Hayley Quinn iz Londona. Jeste li možda kao dijete koje se jednom gadno opeklo na vatri postali previše oprezni pa tražite samo tipove na distanci? Kakvim ste se frajerima divili? Koja su vaša prva ljubavna iskustva i što ste iz toga sve naučili? Eto, to je prvi korak prema frajerima koji se na prvi pogled čine užasno dosadni, a zapravo su jako cool. I prije svega – nemaju strah od vezivanja.

P. S. Znate kako je rekla Carrie u “Seksu i gradu” - što je zajedničko svim tim kretenima s kojima sam izlazila? Pa ja!

 

61806009parseksljubav

 

GDJE JE NESTAO SEKS?

Seks u tri ujutro u taksiju, quickie na veš mašini prije posla... Da pogađamo? I ako se događaju, možemo biti sigurni da se pojavljuju samo na TV ekranu dok vas dvoje ležite u pidžamama s jumbo pizzom na koljenima. KURS ZAGRIJAVANJA Da nam nije stalo do vas i da vas se želimo što prije riješiti kako bismo se bacili na zavođenje našeg novog hot frajera, samo bismo vam poslali popis stvari koje možete raditi u vezi u kojoj baš ne svijetle sve seks-lampice. Ili link na rubriku seks na Cosmo webu. Igranje uloga, seks dejtovi u sumnjivim hotelima, svingerski klubovi... Naravno, to ne znači da sve to svejedno ne možete isprobati, ali nas ovdje zanima nešto drugo. Nešto puno romantičnije i, da ne kažemo, egzistencijalnije. Zanima nas vaš pogled na partnera koji se s vremenom promijenio, izoštrio, deformisao kao da imate astigmatizam. Kako ga vratiti na stare navike? Ne, niko ne kaže da ćete morati dobrovoljno oslijepiti, ali ova bi vam vježba mogla pomoći. Sledeći put kada se dogovorite za večeru, dođite deset minuta ranije i sakrijte se. Da, dobro ste pročitali. Stanite negdje u dio gdje vas neće vidjeti i posmatrajte svoga dečka očima neznanca. Što bi vam prvo zapalo za oko? Taj neobičan hod, borica oko usana, zulufi na njegovim obrazima od kojih bi vam u prvim danima veze počela klecati koljena? Da, taj dečko koji vam je bio tako neodoljiv i dalje je pred vama. Doslovce se ništa nije promijenilo osim što vam je siva mrena svakodnevice pala na oči? I što sada? Ma zaboravite tu vražju večeru, otiđite se malo osvježiti u WC, javite mu se i pozovite taksi jer večeras imate preča posla.

Šifra: seks u taksiju. S tim da vozač ne primijeti i sledeći dan ne proda video tabloidima. 

 

PREDOBRO SE ZNATE

Veza je ušla u osmu godinu. Dakle, uspješno ste prevladali i onu kritičnu sedmu. Trebamo li reći da napamet znate jedno drugog, a upravo je to vaš najveći problem. Jer kako da vam nešto što vam je tako dobro poznato odjednom opet postane užasno napeto? TERAPIJA ADRENALINOM Sjećate se onog filma kada glavni lik ode po nešto u market pa se više ne vrati. A da stvar bude gora, još se doseli u komšiluk i onda gleda svoju ženu kako pati i kako se nosi s njegovim gubitkom. Možete odahnuti jer ipak nismo takvi bolesnici da vam predložimo takav scenario. No nešto slično ipak hoćemo, ali samo u mislima. Zamislite da vam partner mora prihvatiti posao na drugom kraju zemlje na tri mjeseca i da, eto, internet ne radi, savjetuje njemačka terapeutkinja za parove Borgitt HÖlzel. Pitajte se što bi vam najviše nedostajalo, o čemu biste mu voljeli pisati, kakvu tajnu reći a da prije niste. To je odlična vježba kojom se možete podsjetiti kako imate super partnera kojega možda uzimate zdravo za gotovo. Savjet br. 2. Skinite aplikaciju PAIRfect koja će vas povezati s partnerom. Naravno, najprije digitalno, a zatim i u stvarnom svijetu, i to tako da vas podsjeća na važne stvari – prvi poljubac, prvi seks, prvi beeep!

Ili tako što vam daje super savjete – da mu ubacite u torbu seksi poruku ili da mu na jastuku šapnete zašto ste posebno ponosni na njega. Ako i dalje radije grlite jastuk na kauču umjesto njega, pročitajte onu vašu očajnu poruku iz vremena kada ste bili solo, a koju ste uputili drugarici nakon pet juice-votki u nedjelju poslijepodne. Stvarno vam nedostaju ta usamljena nedjeljna poslijepodneva? Eto, možda nije tako loša ideja da se mrdnete više s kauča i uložite malo energije u vezu. Mislimo, niko vas ne sili.

Vi odlučujete želite li ostati u toj vezi ili ćete se ipak radije baciti na nekoga novog, uzbudljivog, nepoznatog na mjestu do vas.

 

VJEČNO NEGODOVANJE I PRIGOVARANJE

Ne tako davno, kada ste počeli izlaziti, svaka druga rečenica zvučala je kao da je išao u bečku školu. Da, draga... Molim. Hvala. Bi li bila... A danas? Dovoljno je da mu kažete da morate malo duže ostati na poslu, da ste uzeli daljinski prije njega ili malo jače podgrijali mlijeko pa da zmaj pusti vatru na najjače. IMAGO TERAPIJA Ajmo malo za promjenu biti iskreni – je li ovdje stvarno riječ o tome hoće li neko malo kasnije doći kući, je li zaboravio iznijeti smeće ili pregrijao mlijeko ili su ta dešavanja samo ispušni ventil za nešto što vas muči, a zakopano je puno dublje. Da biste to otkrili, morate isprobati Imago dijalog. Da, pogodili ste, za potrebe ove komunikacijske vježbe morate sjedeti kod terapeuta u paru i zaista ga slušati, a ne se odmah hvatati za neku pogrešnu rečenicu ili intonaciju i tumačiti je na svoj ljutiti način. Jer sposobnost prosuđivanja i vrijednovanja onoga što vam drugi govori jest dar i pol. Znate već o čemu govorimo – o tome da smo tokom većine razgovora mi zapravo u svojoj glavi – mislimo kako ćemo se obraniti, što ćemo sledeće reći i uopšte ne slušamo partnera, kaže stručnjak za parove Marc Bareth.

Kako biste izbjegli tu zamku, pokušajte se prilikom sledećeg razgovora držati ova tri koraka: 1. Zapmatite ono što ste čuli. 2. Validirajte. 3. Stavite se u njegovu kožu.

Evo kako to izgleda u stvarnosti. Vaš je partner upravo rekao da mu ide na živce što svaki dan dolazite s posla sve kasnije. Ponovite tu rečenicu svojim riječima i pričekajte njegovu povratnu reakciju. Zatim kažite: “Razumijem što mi želiš reći. Mogu se staviti u tvoju situaciju.” Da se razumijemo, pritom uopšte nije važno ko je u pravu, objašnjava autor knjige “Beziehungsstark”. I sada dolazi najzeznutiji treći korak jer se morate staviti u njegovu kožu i pitati se kako se on pritom osjeća. Ajde, zatvorite oči. Možete vi to. Možda zapostavljeno? Možda čezne za romantičnim večerima? Ajde, pitajte ga! Kladimo se da će se odmah osjećati kao da ga konačno razumijete i prestati negirati. A mogli bismo se kladiti da ćete i vi sutra doći kući ipak mrvicu ranije.

U koliko? Sto eura? Petsto?

 

horoskopparljubavslavljegetty

 

MENTALNO NEDOSTUPAN

Na početku veze svaka je njegova rečenica zvučala uzbudljivo kao TED Talks, a danas to što govori slušate samo s četvrtinom pažnje jer paralelno radite nešto drugo, recimo skrolate Instagramom i u mislima ste već s prijateljicama u Ulcinju na vino. Nije da vam je baš svejedno što govori, ali što da radite kada na pameti imate milion drugih stvari o kojim se morate pobrinuti... KURS PAŽNJE I DUBOKE KONCENTRACIJE Motivacijski trener Jay Shetty nedavno je na svom času On Purpose rekao nešto mudro - nije važan kvantitet vaših susreta nego kvalitet. U prevodu bi to značilo da se sreća u jednoj vezi ne umnožava s brojem večeri koje zajedno provedete nego time kako se provedete. To podrazumijeva i to koliko ste se zaista posvetili svom partneru. Evo, ako imate problem s manjkom koncentracije, morat ćemo vam predložiti jednu vježbicu kao što predlažu klincima s poremećajem pažnje. Za sledeći razgovor, ono dok ste još prisutni i dok vam telefoni nisu potpuno ukrali mozak, zastanite na trenutak i pokušajte ocijeniti svoju pažnju od 1 do 10. S tim da jedinica znači - “Da, tijelo mi je ovdje, a mislima sam ko zna gdje”, a desetka je nešto kao pažnja hipnotizera - “Doslovno ne trepćem koliko te slušam.” Time ne samo da ćete ponovno uspostaviti kontrolu nad vašim mentalnim stanjem i nazovimo ga duhom, nego ćete biti u stanju potpuno se koncentrisati na ono važno - na čovjeka koji sjedi preko puta vas i s kojim dijelite život. No kako se ne biste doveli u situaciju da nemate vremena jedno za drugo, pokušajte primjenjivati 2-2-2 formulu, a ona kaže - svaka dva vikenda morate ići na večeru dejt, svaka dva mjeseca na kraće putovanje, a svake dvije godine na mini medeni mjesec negdje daleko. Naravno, smartphone nije pozvan.

No to, naravno, ne znači da ne očekujemo da nam pošaljete jednu romantičnu sliku među palmama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.