Nastavlja se podrška turističkoj privredi

Program podsticajnih mjera za ruralni turizam za 2021/2022

Nastavlja se podrška turističkoj privredi

Na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada Crne Gore je na prethodnoj sjednici usvojila Program podsticajnih mjera u oblasti ruralnog turizma za 2021/2022. godinu u cilju razvijanja diverzifikovane turističke ponude Crne Gore, kreiranja lokalnih/regionalnih ruralnih turističkih brendova, kao i boljeg brendiranja crnogorske destinacije sa aspekta sve popularnijeg ruralnog turizma, a kroz pružanje autentičnih iskustava turistima.

Program uključuje tri mjere podrške, i to:

● Mjera I - Organizovanje etno sajmova – ukupna opredijeljena sredstva za realizaciju ove mjere iznose 20.000,00 eura,

● Mjera II - Razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima - ukupna opredijeljena sredstva za realizaciju ove mjere iznose 30.000,00 eura,

● Mjera III - Unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu - ukupna opredijeljena sredstva za realizaciju ove mjere iznose 50.000,00 eura.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja, sredstva za podsticajne mjere dodjeljuju se putem javnih poziva, koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja, za svaku mjeru pojedinačno. Ove Javne pozive Ministarstvo ekonomskog razvoja će objaviti u toku ove nedelje.

Od Programa se očekuje da podstakne:

Kreiranje biznis modela baziranih na novim tehnološkim rješenjima i inovacijama;
Kreiranje biznis partnerstava sa ciljem širenja i promocije biznis mreže;
Kreiranje ,,niche” tržišnih segmenata;
Prevazilaženje sezonalnosti i regionalnog disbalansa u razvoju;
Promociju putem online i mobilnih e-alatki

Prednost će kako se navodi biti data prijavama koje imaju komercijalni potencijal, ali još uvijek nedovoljan kapacitet da se nadmeću za finansijske podrške putem kredita i fondova.

"Takođe, novi kriterijum predstavlja i širenje biznis mreže kroz podsticanje partnerstava. Značajan segment je i sopstvena promocija podržanog turističkog proizvoda, čime se pored kreiranja sopstvenog, jača i brend crnogorske turističke destinacije. Pored toga, podsticaj uvođenja inovativnih tehnologija u ruralni turizam, takođe, predstavlja novi kriterijum dodjele finansijskih sredstava.

Podsticajne mjere samo su jedan od mehanizama kojima MER želi da podstakne  inovacije u turizmu, a pritom imajući u vidu ogroman potencijal za razvoja ruralnog turizma. Na ovaj način, cijenićemo trud, ideje i spremnost da zajednički radimo na osnaživanju ponude koja je itekako primamljiva gostima iz cijelog svijeta", saopšteno je iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.