Državni sekretar Veličković posjetio Bjelice: Omogućiti pristojne uslove za rad i udahnuti novi život selu
Selo Bjelice, foto: Ministarstvo

"Nazadna 30-godišnja politika prethodnog režima devastirala sela i poljoprivredni sektor"

Državni sekretar Veličković posjetio Bjelice: Omogućiti pristojne uslove za rad i udahnuti novi život selu

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Nebojša Veličković obišao je raseljeno selo Bjelice kod Bijelog Polja.

"Da je nazadna tridesetogodišnja politika prethodnog režima devastirala naša sela i poljoprivredni sektor, najbolji dokaz je selo Bjelice na 20-ak km od centra grada. Do prije 15-20 godina u ovom selu, koje se prostire uz granicu sa Srbijom, živjele su brojne porodice sa djecom koja su išla u područne osnovne škole. Najveći broj stanovnika Bjelica bavio se poljoprivredom i od toga uglavnom živio. Bez uređenog puta i druge infrastrukture, mještani su napuštali selo, da bi danas samo pojedinci dolazili da obrađuju i brane od korova svoja imanja. Godinama su tražili da im lokalna i vlast na državnom nivou pomogne oko uređenja infrastrukture ali nikad im nisu izašli u susret", navode iz Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.

Veličković je u razgovoru sa raseljenim mještanima, koji žele da obrađuju svoja imanja, istakao da u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razumiju ove probleme i da su posebnom podrškom krenuli u vraćanje života takvim selima.

„Кroz podršku popravke putne infrastrukture učinićemo prvi korak ka uspostavljanju pristojnih uslova za život. Želimo da svakom selu koje ima istu ili sličnu sudbinu, udahnemo novi život a kroz nove mjere koje se kreiraju posebno će se podržavati povratak mještana u svoja sela.“ istakao je Veličković.

Raseljeni mještani su iskazali zahvalnost Ministarstvu, jer je ovo za njih prvi put da se neko interesuje i da želi dolazak ovom selu učiniti lakšim.

Na kraju, Veličković je konstatovao da je prošli režim raselio mnoga sela, ostavio polja i livade da prerastaju u šiblje i rastinje, a da sa novim odnosom prema selu, resorno ministarstvo je započelo dugotrajan proces obnove i povratka mještana svojim imanjima i ognjištima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.