Poljski predsjednik: EU da što prije primi nove članice, podržavamo CG
Andžej Duda

Poljski predsjednik: EU da što prije primi nove članice, podržavamo CG

Poljska snažno podržava integracije Crne Gore, ali za taj su proces neophodne dalje reforme. Možete biti sigurni da ćemo vas podržavati dok ne uđete u EU, kazao je predsjednik Poljske Andžej Duda za Pobjedu. On se u Njujorku sastao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Istakao je da u Evropskoj uniji ima puno problema.

"Glavna tema sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem su bile evropske integracije i buduće članstvo Crne Gore u EU. Uvjerio sam predsjednika Crne Gore da Poljska snažno podržava integraciju Crne Gore u Evropsku uniju i tako će biti tokom cijelog procesa. Morate intenzivirati reforme i nadam se da će Crna Gora postati članica EU u bliskoj budućnosti. Poljska je tu za Crnu Goru dok se ne okončaju pregovori. Sa druge strane, što se tiče Evropske unije i tu ima problema, kao što znate, bio je Bregzit i lideri EU moraju objasniti zašto je došlo do izlaska Velike Britanije iz EU. Moramo da pustimo nove članice da uđu da bismo dokazali da je proces proširenja i dalje živ", rekao je Duda za Pobjedu.

Naglasio je da je Višegradska grupa veoma dobar primjer kako zemlje mogu sarađivati jedna sa drugom.

"I pomagati jedna drugu kako bi zajednički ušle u EU. To je dobar primjer regionalne saradnje. To je sistem koji je dobro funkcionisao u ovom dijelu Evrope. Ako je moguće, napravite i vi u regionu novu Višegradsku grupu", kazao je Duda.

Na pitanje kako komentariše porast nacionalizma u regionu i Crnoj Gori, koji dovodi do još većih podjela, Duda kaže da unutrašnje probleme države trebaju da rješavaju na svoj način.

On je podsjetio da je Poljska uvijek bila, da jeste i da će biti zagovornik i predlagač politike proširenja i otvorenih vrata NATO i EU.

"EU i zemlje članice moraju sagledati razloge stanja u kojem se nalazi Unija, posebno u kontekstu Bregzita jer je neophodna revizija politike i analiza zaključaka kako bi se održao proces proširenja EU. Održavanje tog procesa bio bi znak da je EU živa i da smo zainteresovani za evropski projekat. Postoji zabrinutost za uticaj trećih strana na evropsku politiku od kojih se EU mora odbraniti. Poljska će uraditi sve da dođe do proširenja i da Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana, kao i zemlje Istočnog partnerstva, postanu dio Unije u skladu sa relevantnim kriterijumima, koje je Crna Gora u većem dijelu ostvarila", poručio je Duda.

On je kazao da je pandemija kovida nepovratno promijenila živote ljudi, ali da solidarnost nije prestala da postoji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.