LAMP testovi za Urgentni centar, nalazi gotovi za 10 minuta, uskoro PCR laboratorija u Beranama
Aleksandar Sekulić

CG od novca koji je potrošen za slanje nalaza u Njemačku, mogla da kupi dvije PCR laboratorije

LAMP testovi za Urgentni centar, nalazi gotovi za 10 minuta, uskoro PCR laboratorija u Beranama

Nakon što je Klinički centar Crne Gore nedavno otvorio sopstvenu PCR laboratoriju, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, prvi put u našoj zemlji, uskoro će početi i korišćenje savremenih LAMP testova. Oni će prvenstveno biti namijenjeni testiranju pacijenata prilikom prijema u Urgentni centar jer je njegov nalaz poznat 10 minuta od uzorkovanja.

To je saopštio Aleksandar Sekulić generalni direktor Direktorata za digatalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.

Sekulić je pojasnio da LAMP tehnologija ne koristi PCR labaratoriju za analizu rezultata, što značajno rasterećuje tretnutne kapacitete.

"Takođe, ovi testovi su priznati i odobreni od strane Evropske agencije za ljekove i medicinska sredstva, a što je bitno sa aspekta naših EU integracija", kazao je Sekulić.

Činjenica da je od početka godine do danas zdravstveni sistem Crne Gore generisao preko 550.000 COVID testiranja, a što je četvorostruko više nego tokom cijele prošle godine, dokaz je kaže Sekulić, da se naša strategija upravljanja pandemijom oslanja na realnim brojkama, a ne na billo čijim željama ili ličnim interesima.

"Poređenja radi, istraživanja su pokazala da je Crna Gora od novca koji je potrošen tokom prošle godine od početka pandemije do oktobra za slanje nalaza u Njemačku, naša zemlja mogla da kupi dvije PCR laboratorije. To tokom prošle godine nije učinjeno. Zaboravlja se i da se tokom 2020. godine na PCR nalaz čekalo i po sedam ili osam dana što je, uz nizak obuhvat testiranja, dovodilo do skandaloznog i navodnog “praćenja” epidemije. To danas nije slučaj. Naprotiv. Em što je Crna Gora, zahvaljujući ažurnom djelanju Ministarstva zdravlja, nabavila dovoljan broj testova pa više na bacamo novac poreskih obveznika za analize u inostranstvu, em je otvorena nova laboratorija u KCCG, em uvodimo novu LAMP tehnologiju, em ubrzo očekujemo otvaranje i PCR laboratorije u Opštoj bolnici Berane", poručuje Sekulić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.