Radulović: Ko god bio ministar, Crna Gora da ostane na EU kursu
Đorđe Radulović

Radulović: Ko god bio ministar, Crna Gora da ostane na EU kursu

Ko god bio ministar vanjskih poslova, u rekonstruisanoj Vladi, Crna Gora treba da ostane na evropskom i evroatlanstskom kursu, poručio je u razgovoru za TVCG šef diplomatije Đorđe Radulović.

Kazao je da još ne zna hoće li on biti taj koji će aktuelnu funkciju pokrivati i u novoj izvršnoj vlasti.

“Da li ću ja ostati u rekonstruisanoj Vladi, da li će rekonstrukcije i biti, kako će ta vlada izgledati to je manje važno, ono što ja želim da vjerujem jeste da bez obzira ko bio ministar, da li ja ili neka druga osoba, ili neko ko je možda političar, da će Crna Gora ostati u sistemu Zapadnog svijeta”, kaže Radulović.

Prethodnih je dana u crnogorskoj javnosti bilo puno priče o non pejperu, neformalnom dokumentu Ministarstva vanjskih poslova, o dešavanjima na Cetinju 5. septembra. Ministra brine način na koji je dokument procurio u javnost, što, kaže, narušava kredibilitet i diplomatije i države Crne Gore.

“U tom dokumentu nema ništa što je politikanstvo, samo je pobrojan fakticitet stvari. Kakva je percepcija ljudi, odnosno političara oko stvari pobrojanih u non pejperu, to već savisi od toga kojoj političkoj osi pripadate", kazao je Radulović.

U Njujorku je ministar kao dio crnogorske delegacije, prisustvovao zasjedanju generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Objašnjava da delegaciju u Njujorku predvodi ili predsjednik ili premijer, a to što nije bio u sali na dan kada je govor održao predsjednik Milo Đukanović, šef diplomatije, ovako objašnjava.

“Ja znam da sam, da kažem od pojedinih djelova parlamentarne većine, napadan da nisam spriječio Đukanovića učestvuje na Generalnoj skupštini, ja vjerujem da takve tvrdnje proizilaze iz nepoznavanja suštine stvari. U trenutku kada je Đukanović imao izlaganje ja sam imao učešće na jednom forumu”, kazao je šef diplomatije.

Pored susreta sa evropskim kolegama, ministar Radulović od diplomatskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama, posebno izdvaja razgovor s novim, specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, u Vašingtonu, kao i da je prvi šef diplomatije sa Zapadnog Balkana sa kojim se Eskobar sreo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.